Uitstel Lelystad Airport (22-02-2018)

Dit item is verlopen op 10-03-2018.
Afbeelding lelystad

De uitbreiding van Lelystad Airport wordt met ten minste een jaar uitgesteld. Dat maakte minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat woensdag bekend. Gemeenten De Fryske Marren en Weststellingwerf zijn blij dat de minister met haar besluit begrip toont voor de vertrouwensbreuk die gedurende het proces is ontstaan tussen het ministerie en de inwoners van betrokken gemeenten. Maar de kou is zeker niet uit de lucht. Beide wethouders maken zich nog steeds grote zorgen over de toekomst.

Er is nog geen enkele garantie gegeven dat er na opening van Lelystad Airport er niet laag gevlogen wordt boven kwetsbare gebieden. Het opnieuw indelen van het luchtruim staat nog steeds gepland voor 2023, terwijl de gemeenten willen dat de herindeling voorafgaand aan de uitbreiding plaatsvindt. Beide gemeenten maken zich hard voor een herindeling van het luchtruim als voorwaarde voor het openstellen van de uitbreiding van Lelystad Airport. Begin februari zaten wethouders Cor Trompetter van Weststellingwerf en Durk Durksz van De Fryske Marren nog om tafel met de minister. Zij pleitten voor een zorgvuldig proces, waarbij wordt geluisterd naar de inwoners.

“Wij zijn niet tegen de uitbreiding van de luchthaven, maar wel tegen de overlast die de geplande laagvliegroutes met zich meebrengen”, legt Cor Trompetter uit. Dat de minister de uitbreiding nu met ten minste een jaar uitstelt, stemt echter nog niet tot volle geruststelling. “Er is nog steeds veel onduidelijkheid. Maar dat er is geluisterd naar onze opmerkingen dat het vertrouwen in de overheid een breuk heeft opgelopen, geeft een goed gevoel.” Wethouder Durk Durksz van De Fryske Marren: “De minister lijkt ons advies om de processen zorgvuldiger te doorlopen, op te pakken. Zij heeft aangegeven dat ze het niet verantwoord vindt om de uitbreiding van het vliegveld in april 2019 al open te stellen. Wij blijven ons inspannen voor een herindeling van het luchtruim als voorwaarde voor het openstellen van de uitbreiding van Lelystad Airport.”