Onthulling Holocaust monument - Levenslicht (16-01-2020)

Dit item is verlopen op 23-01-2020.
Afbeelding van het kunstwerk Levenslicht

Woensdag 22 januari om 10.00 uur zal burgemeester Fred Veenstra het tijdelijke Holocaust monument – Levenslicht officieel onthullen. Graag nodigen wij u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. De onthulling vindt plaats aan de Oudesluis in Lemmer (daar waar Kortestreek en Oudesluis bij elkaar komen, bij de Lemster Fiskerman).

In 2020 is het 75 jaar geleden dat ons land werd bevrijd. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. Ruim 250 van de huidige 380 gemeenten in Nederland hebben een holocaustverleden. Dit geldt ook voor onze gemeente. In het bijzonder voor Lemmer, waar een behoorlijk aantal inwoners van Joodse afkomst was.

Het monument

Het door Daan Roosegaarde ontworpen monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker.

Het Levenslicht is van woensdag 22 januari tot en met vrijdag 31 januari dagelijks te bezoeken.