Koninklijke Onderscheiding voor de heer F. de Jong (12-01-2020)

Dit item is verlopen op 19-01-2020.

Op zaterdag 11 januari ontving de heer Frits de Jong uit Tjerkgaast een Koninklijke Onderscheiding. De heer De Jong werd daarmee Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Veenstra speldde hem het bijbehorende versiersel op tijdens de jaarlijkse hengstenkeuring in het WTC Expo in Leeuwarden.

Actief binnen het KPFS

Frits de Jong was vele jaren actief als bestuurslid en daarna voorzitter bij rijvereniging “De Oorsprong”. Hij was hier altijd de verbindende factor en verstond de kunst om vele leden enthousiast vrijwilligerswerk te laten doen. Vanaf 1970 tot op heden is de heer De Jong actief binnen de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden Stamboek (KPFS). Hij heeft met name een belangrijke rol gespeeld in tijden dat het minder goed ging met het Friese paard. Hij was in deze tijd zeer actief betrokken bij het promoten en organiseren van evenementen rondom het Friese paard.

Populariteit Friese Paard

De heer De Jong heeft zijn hobby op een dusdanige manier uitgebreid dat hij een eigen hengstenhouderij kon oprichten. Met diverse Friese dekhengsten heeft hij het Friese paard weer op de kaart gezet en daarmee is hij één van de grondleggers van de populariteit die het Friese paard momenteel ondervindt.

Van jongs af aan is Frits, naast de fokkerij, actief op alle concoursvelden en is hij bij alle shows te vinden. Ook is hij al vele jaren steevast een van de deelnemers van de jubileumshows van het KFPS. In 2018 werkte hij met zijn paarden mee aan de grote theatershow "De Stormruiter" die in het kader van Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa werd opgevoerd. De heer De Jong is één van de bekendste gezichten in de Friese Paardenwereld en sinds 2009 vervult hij de functies van voorzitter, leider en instructeur binnen de Fryske Quadrille.

Actief op allerlei terreinen

Daarnaast was de heer De Jong in het verleden ook actief als secretaris bij de LTO, voorzitter van de ouderraad, bestuurslid bij VVV Tjerkgaast en bestuurslid bij de CAF.