Nieuwsberichten

Op deze pagina leest u de actuele nieuwsberichten van de gemeente.

Geen nieuwsbericht missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, volg ons op Twitter of lees ze in onze app.

 • Kent u iemand die een lintje verdient?

  (27-05-2020)
  Afbeelding van een koninklijke onderscheiding

  Elk jaar op de laatste werkdag voor Koningsdag ‘regent’ het lintjes. Eens per jaar worden Nederlanders die zich bijzonder verdienstelijk maken voor de samenleving beloond met een Koninklijke onderscheiding. Het toekennen van een onderscheiding gebeurt niet zomaar, daar gaat een langdurige procedure aan vooraf.

 • Noodopvang tot en met 7 juni en vanaf 8 juni

  (26-05-2020)
  afbeelding rugzakjes op kapstok

  Tot en met zondag 7 juni 2020 blijven de regels rondom noodopvang van kracht zoals deze vanaf 11 mei gelden. Samengevat:

  • Vanaf 11 mei zijn de opvang, gastouders, BSO en scholen (gedeeltelijk) weer open.
  • Voor ouders met een cruciaal beroep blijft het mogelijk om van noodopvang gebruik te maken. Ouders bekijken met hun gastouder of kinderopvangorganisatie wat de mogelijkheden zijn.
  • Noodopvang is zonder extra kosten voor ouders.
  • Scholen verzorgen de noodopvang tijdens schooltijd. De BSO vult de dag na schooltijd aan.
  • De rijksoverheid blijft de eigen bijdrage voor de kinderdagopvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang vergoeden.
 • Corona-aanpak: de volgende stap

  (20-05-2020)
  Illustratie met tekst alleen samen krijgen we corona onder controle

  Dinsdagavond 19 mei was de persconferentie van het kabinet. Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’. Lees het volledige bericht op de website van de Rijksoverheid.
   

 • Pontjes vanaf 20 mei weer in de vaart

  (20-05-2020)
  Afbeelding pontje Woudfennen

  Voor bruggen en sluizen geldt inmiddels weer de normale dienstregeling. Daar horen vanaf woensdag 20 mei ook de wandel- en fietspontjes weer bij. Samen met de pontschippers hebben we dit ingeregeld met veiligheidsmaatregelen, zodat de pontjes voor het Hemelvaartweekend weer klaar zijn voor gebruik volgens de normale dienstregeling.

 • Inschrijven verloting kavels Broek Zuid kan vanaf nu!

  (19-05-2020)
  Afbeelding van man en vrouw in bootje - met tekst schrijf je nu in voor de verloting van de eerste elf kavels

  Wonen aan het water en zelf kiezen hoe jouw huis eruit gaat zien? Met kavels van 670 tot ruim 1.400 m2 en veel vrijheid om te bouwen, krijg je in Broek Zuid alle ruimte en privacy die jij je maar kunt wensen. Je kunt je vanaf dinsdag 19 mei tot en met dinsdag 2 juni inschrijven voor de verloting van de eerste 11 vrij te bebouwen kavels. De, wegens coronamaatregelen digitale, verloting vindt plaats op donderdag 11 juni om 19.30 uur. Iedereen die zich heeft ingeschreven voor één van de kavels van Broek Zuid ontvangt per e-mail een uitnodiging voor deze digitale verlotingsbijeenkomst. De verkoop van alle kavels wordt verzorgd door Makelaardij Hoekstra.

 • Horeca vanaf 1 juni onder voorwaarden weer open

  (13-05-2020)
  Afbeelding terras in Balk vanaf de Teernstrabrug

  Als het coronavirus onder controle blijft, kan de horeca vanaf 1 juni onder een aantal voorwaarden weer open. Zo mogen op de terrassen alleen zitplaatsen worden aangeboden en moet de 1,5 meter gewaarborgd blijven. De gemeente denkt graag mee met de ondernemers, bijvoorbeeld over uitbreiding van terrasruimte. De voorbereidingen zijn in volle gang. Er is afgelopen week al veel contact geweest tussen gemeente en horeca over de verruiming van de maatregelen en lokale ideeën. Ondernemers kunnen hierin ook met gezamenlijke ideeën komen.

 • Zonnepanelenproject Zelfstroom geen initiatief van gemeente De Fryske Marren

  (13-05-2020)
  afbeelding zonnepanelen

  Momenteel ontvangen meerdere inwoners in De Fryske Marren een brief van de partij Zelfstroom over het onderwerp ‘Zonnepanelenproject in de gemeente De Fryske Marren’. Wij krijgen van diverse inwoners de vraag of dit project een samenwerking is met gemeente De Fryske Marren. De brief kan de suggestie wekken dat het gaat om een gezamenlijk initiatief met onze gemeente. Graag informeren wij u dat dit niet het geval is. Het zonnepanelenproject van Zelfstroom staat los van onze gemeente en is een project van Zelfstroom (leverancier van zonnepanelen).

 • Buiten sporten en bewegen krijgt meer ruimte

  (08-05-2020)
  foto gemeenten en sport buiten

  Vanaf maandag 11 mei zijn de regels om buiten te sporten en te bewegen verruimd. Op 29 april kon de jeugd weer beginnen; nu mogen alle leeftijdsgroepen weer buiten sporten (inclusief lesgeven) in groepen. Natuurlijk onder een aantal veiligheidsvoorwaarden. In onze gemeente zijn al veel sportaanbieders begonnen, op basis van een sportprotocol, zodat dit op verantwoorde wijze gebeurt. We kijken samen met verenigingen, sportscholen, de buurtwerkers sport van De Kear en ons sportbedrijf naar de invulling. In dit bericht zetten we de richtlijnen op een rij.

 • Heeft uw sociale en/of culturele amateurclub hulp nodig?

  (01-05-2020)

  Door de maatregelen rondom het coronavirus is veel veranderd in het openbare leven. Ook het culturele veld wordt hierdoor geraakt. Alle evenementen zijn afgelast tot 1 september, maar ook repetities en samenkomsten zijn niet meer toegestaan. Gemeente De Fryske Marren betreurt het als sociale en/of culturele amateurclubs, zoals een fanfare of toneelclub, door de coronamaatregelen in financiële problemen komen. Waar mogelijk willen wij clubs graag helpen om deze tijd van crisis door te komen.

 • Bedieningstijden bruggen en sluizen per 1 mei

  (30-04-2020)
  Openstaande brug bij Scharsterbrug

  De bedieningstijden van bruggen en sluizen zijn in heel Fryslân met ingang van vrijdag 1 mei aangepast, namelijk van 9.00 tot 19.00 uur. Voor onze gemeente betekent dit dat we voorlopig weer de normale bedieningstijden hanteren. In Fryslân trekken provincie en gemeenten hierin gezamenlijk op. Met de aanpassing van de bedieningstijden verminderen we de drukte op de piektijden. We willen geen opstoppingen bij de bruggen, maar doorstroming. Dat komt de veiligheid op het water ten goede.

  De nadruk ligt op de beroepsvaart; voor de recreatievaart blijft de oproep om niet onnodig het water op te gaan, in de eigen omgeving te blijven of de boot naar de stalling te varen.

 • Beste inwoners van De Fryske Marren, beste Fryske Marders

  (07-04-2020)
  Foto Fred Veenstra

  Het is maandagmiddag 6 april. In ons crisisteam keken we vanmorgen terug op het weekend. Een prachtig weekend. In normale omstandigheden zouden we er allemaal van genoten hebben. Prachtig weer om te sporten. Even er op uit, naar het bos, voor het eerst met de boot het water op of naar de kust voor een lange strandwandeling. Maar het zijn geen normale omstandigheden. We zijn al weken in de greep van het coronavirus. Een virus dat ons sociale leven grotendeels stil legt. Dat onze economie in een neerwaartse spiraal heeft gebracht. En een virus dat vooral veel mensen ziek maakt en, ook bij ons, sterfgevallen veroorzaakt.

 • Tegemoetkoming ondernemers met lokale maatregelen

  (24-03-2020)
  Afbeelding van het bedrijventerrein Woudfennen in Joure

  Het coronavirus heeft grote economische gevolgen, ook voor lokale ondernemers. Het kabinet neemt uitzonderlijke maatregelen om naast onze gezondheid ook de banen en inkomens te beschermen én de gevolgen voor ondernemers op te vangen. Aanvullend heeft onze gemeente een aantal regelingen vastgesteld om ondernemers zo goed mogelijk door deze periode heen te helpen. Hiermee willen we ondernemers wat meer ruimte geven en de noodzakelijke liquiditeit versterken.

 • Beste inwoners en ondernemers van De Fryske Marren

  (17-03-2020)
  Afbeelding van burgemeester Fred Veenstra

  Deze week heeft het kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Er wordt opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te werken. Evenementen worden afgelast, de scholen en kinderopvang zijn dicht en ook de horeca en sportgelegenheden moeten hun deuren sluiten.

Archief