Nieuwsberichten

Op deze pagina leest u de actuele nieuwsberichten van de gemeente.

Geen nieuwsbericht missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, volg ons op Twitter of lees ze in onze app.

 • Het lachen kan je flink vergaan met lachgas

  (14-08-2019)
  Lachgas enz.

  In de eerste helft van dit jaar zijn er bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) 67 meldingen binnengekomen van gezondheidsklachten na het gebruik van lachgas. Dat is al meer dan in heel 2018. Verreweg het grootste deel van de gebruikers zijn jongeren. Het is een ontwikkeling die gemeenten snel willen stopzetten.

 • Wanneer begin je?

  (08-08-2019)

  Wij hebben een primeur te pakken! Als allereerste gemeente in Nederland gaat gemeente De Fryske Marren inwoners actief betrekken bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers. Wil jij voortaan meedenken en adviseren over het aannamebeleid in jouw gemeente? Stel je dan kandidaat voor de sollicitatieraad!

 • Zin om te zwemmen? Kies voor veilig buitenwater of een zwembad!

  (26-07-2019)
  Zin o0m te zwemmen

  In Nederland vinden we het erg fijn om (in de zomer) te zwemmen in natuurwater. Ook in Lemmer en Balk wordt er op veel plaatsen gezwommen. Het is belangrijk dat dit op veilige plekken gebeurt en dat het water van goede kwaliteit is. Zwem daarom alleen op officiële zwemlocaties voor de eigen veiligheid. In en rond de haven en in de buurt van de sluis is een gevaarlijke plek om te zwemmen door het drukke vaarverkeer. Het is hier dan ook verboden om te zwemmen. Hetzelfde geldt voor springen van bruggen.

 • Gemeente gaat verder met aanleg milieustraat Balk

  (26-07-2019)
  milieustraat Harich

  De gemeentelijke milieustraat  voor de regio Balk gaat in de toekomst naar het terrein aan de Houtdijk in Harich. Hier zat vroeger ook een vuilstort en de laatste tijd was dit terrein in gebruik als overslag voor zand en bestratingsmateriaal. Zo houdt de gemeente drie milieustraten, namelijk in Lemmer, Harich en Joure.

 • Groenstation Echten naar centrale locatie

  (26-07-2019)
  groen

  Het huidige groenstation in Echten is dicht. Na de bouwvak opent het groenstation op een andere plek in het dorp, namelijk naast de sporthal. Dit op verzoek van plaatselijk belang de Trije Doarpen en met als doel het groenstation voor het dorp te behouden. Op de huidige locatie achter de sporthal werd te veel illegaal materiaal gestort dat niet op het groenstation thuishoort, denk aan sloop- en bouwmateriaal. Reden om het groenstation voorlopig te sluiten.

 • Blauwalg geconstateerd op diverse zwemlocaties

  (25-07-2019)
  Afbeelding Strand Lemmer

  De provincie zorgt voor borden op de officiële zwemlocaties en controleert regelmatig. Blijf steeds goed opletten waar u zwemt, kijk eerst op www.zwemwater.nl of kies voor een zwembad.

 • Buorren Langweer deze zomer autoluw

  (24-07-2019)
  Buorren Langweer

  Plaatselijk Belang Langweer, Vereniging Promotie Langweer en de Ondernemers Vereniging Langweer hebben de handen ineen geslagen om het centrum van Langweer autoluw te maken. Het verkeer is niet alleen hinderlijk voor bewoners en toeristen, maar levert ook gevaarlijke situaties op. In overleg met de gemeente start deze zomer een pilotproject, waarbij de Buorren, Efterom, Auke Piersstrjitte en Stevenshoek alleen nog toegankelijk zijn voor bestemmingsverkeer. De pilot loopt van vrijdag 26 juli tot vrijdag 23 augustus en wordt na de zomer geëvalueerd.

 • Onderzoek naar beter fietsnetwerk

  (23-07-2019)
  Fietsers op een fietspad

  Hoe kunnen we meer mensen veilig laten fietsen in onze gemeente. Dat is het doel van een onderzoek naar het fietsnetwerk in De Fryske Marren. Iedereen die in onze gemeente wel eens op de fiets stapt of dat graag zou willen kan meedenken.

 • Zorgen over iemand met verward gedrag?

  (22-07-2019)
  Logo meld- en adviespunt verward gedrag

  Laat het weten via het Meld- en adviespunt verward gedrag

  Sinds mei 2019 kun je jouw zorgen over een persoon met verward gedrag melden bij een speciaal daarvoor ingericht meld- en adviespunt (0800 - 1771). Je kunt het Meld- en adviespunt verward gedrag 24 uur per dag, 7 dagen per week, bereiken voor het stellen van vragen en het doen van een melding bij een ingewikkelde situatie rondom een persoon met verward gedrag. Het gaat dan om een situatie die aandacht verdient, maar niet acuut opgelost hoeft te worden.

 • Vraag nu de jaarlijkse subsidie voor 2020 aan

  (01-07-2019)

  Vanaf 1 juli is het weer mogelijk om de jaarlijkse subsidie voor 2020 aan te vragen. Deze jaarlijkse subsidie wordt verstrekt voor een kalenderjaar, voor activiteiten die een heel jaar plaatsvinden.

 • Straatweg Zuid in Lemmer wordt aangepakt

  (27-06-2019)
  Afbeelding straatweg zuid

  Vanaf de provinciale weg N359 is de Straatweg de belangrijkste toegangsweg naar het centrum van Lemmer. Het is dus belangrijk dat de weg veilig is en een fraai aanblik geeft voor bewoners en bezoekers. Daarom gaan we deze weg herinrichten. Het streven is de herinrichting in het eerste deel van 2020 uit te voeren.

Archief