Nieuwsberichten

Op deze pagina leest u de actuele nieuwsberichten van de gemeente.

Geen nieuwsbericht missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, volg ons op Twitter of lees ze in onze app.

 • Wijziging planning onderhoud fietsbrug Skipsleat - Wyldehoarne

  (19-10-2018)
  Foto van de fietsbrug Skipsleat - Wyldehoarne in Joure

  Het onderhoud aan de loop-fietsbrug tussen de wijken Skipsleat en Wyldehoarne in Joure, kan dit najaar nog niet worden gestart. De kosten voor het onderhoud blijken een stuk hoger te liggen dan het budget dat hiervoor beschikbaar is. Bij de aanbesteding van de brug, die voor de zomer is uitgezet, blijkt dat de opdracht helaas niet binnen het bestaande budget kan worden uitgevoerd.

 • Expositie Reinder Homan in gemeentehuis Joure

  (15-10-2018)
  Afbeelding Ochtendnevel Reinder Homan

  Van maandag 15 oktober 2018 tot en met 10 februari 2019 zijn een aantal etsen van Reinder Homan te zien in het gemeentehuis in Joure. De aanleiding van de tentoonstelling is de realisatie van de ets ‘Ochtendnevel’. Deze ets maakte Reinder Homan speciaal als geschenk voor gewaardeerde relaties van gemeente De Fryske Marren. Naast de etsen van Homan zijn ook werken te zien van kunstschilder Jan Jansma.

 • Wilt u in 2019 een evenement organiseren?

  (15-10-2018)
  Foto van een evenement op het strand in De Fryske Marren

  Meld uw evenement voor 2019 op tijd bij ons aan. Zonder aanmelding komt uw evenement niet in aanmerking voor het aanvragen van een evenementenvergunning.

  Aanmelden evenement 2019

  Aanmelden van evenement voor 2019 kan tussen 15 oktober en 15 november en doet u via www.defryskemarren.nl/evenement. Het is niet meer mogelijk om aan te melden via het Excel bestand! Heeft u voor 15 januari 2019 geen bericht ontvangen? Dan kan uw evenement onder voorwaarden doorgaan.

 • Skelet gevonden bij werkzaamheden centrum Balk

  (12-10-2018)
  Foto van het skelet

  Bij de werkzaamheden in het centrum van Balk is gister een vrijwel intact skelet gevonden. Hoewel de vondst luguber kan overkomen, was het geen verrassing. In het werkgebied ligt een begraafplaats uit de middeleeuwen. Het werk wordt daarom ook begeleid door een archeoloog.

 • Nieuwe subsidiemogelijkheden voor sportverenigingen

  (11-10-2018)
  Foto van een voetbal in het gras

  Met ingang van 1 januari 2019 zijn er nieuwe subsidiemogelijkheden voor sportaccommodaties en sportmaterialen. De Rijksoverheid stelt in 2019 in totaal 87 miljoen euro beschikbaar voor de bouw en het onderhoud van sportaccommodaties, of voor de aanschaf en het onderhoud van sportmaterialen. Daarnaast kan het Rijk een aanvullende subsidie verstrekken voor activiteiten op gebied van duurzaamheid en toegankelijkheid.

 • Luciënne Boelsma (CDA) kandidaat wethouder en opvolger van Janny Schouwerwou

  (09-10-2018)
  Afbeelding L.Boelsma Hoekstra

  Het CDA De Fryske Marren presenteert de huidig fractievoorzitter Luciënne Boelsma als kandidaat-wethouder. Dit heeft het bestuur, samen met de fractie, besloten. Het CDA heeft binnenkort een nieuwe kandidaat-wethouder nodig, omdat de huidige wethouder Janny Schouwerwou vanwege haar gezondheid heeft besloten om haar functie neer te leggen.

 • Herstelwerkzaamheden grasmatten op begraafplaatsen

  (08-10-2018)
  Afbeelding van begraafplaats - grasmatten met droogteschade

  Door de aanhoudende hitte en droogte afgelopen zomer hebben veel grasmatten / grasstroken op de begraafplaatsen binnen de gemeente droogteschade opgelopen. Wij willen hier graag iets aan doen door deze grasmatten weer te herstellen. Het is de bedoeling dat we de aangetaste plekken aanpakken en deze opnieuw inzaaien met snelgroeiende grassoorten. We zullen deze maand (oktober 2018) nog starten met de herstelwerkzaamheden, zodat de grasmatten op onze begraafplaatsen weer mooi groen zijn voor de winter intreedt.

 • Johannes van der Pal stopt als wethouder van gemeente De Fryske Marren

  (08-10-2018)
  Johannes van der Pal

  Maandag 8 oktober maakte Johannes van der Pal bekend te stoppen als wethouder van gemeente De Fryske Marren. Van der Pal zet daarmee een punt achter een carrière van 16,5 jaar als wethouder. Van der Pal: “De rek is út ‘t elastyk en dan moatte jo stopje. Foaral as jo merke dat it psychysk en fysyk lestiger wurdt”.

 • Carbidschieten? Vraag nu toestemming voor de locatie aan!

  (01-10-2018)
  Foto van carbid schieten

  Carbidschieten is een jaarlijkse traditie op oudejaarsdag. Wilt u carbidschieten op 31 december? Dan kunt u vanaf 1 oktober toestemming voor het gebruik van een locatie aanvragen.

 • De raad vergadert op dinsdag 25 september 2018

  (17-09-2018)

  De gemeenteraad vergadert op dinsdag 25 september 2018. In verband met de Jouster Merke deze keer op dinsdag in plaats van woensdag. De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis, Herema State 1 in Joure en begint om 19.30 uur.

 • Weekmarkt Balk weer tijdelijk naar Treemterplein

  (11-09-2018)
  Afbeelding weekmarkt

  In verband met de herinrichting van centrum Balk, verplaatsen we de weekmarkt weer tijdelijk van het Haskeplein naar het Treemterplein. Het gaat om de periode vanaf vrijdag 14 september. Met de verplaatsing van de weekmarkt hebben we een oplossing gezocht, zodat de weekmarkt in Balk tijdens de herinrichtingsperiode toch door kan gaan. We verwachten dat de herinrichting half december gereed is. Rond die periode informeren we u weer over het terugverhuizen van de markt naar het Haskeplein.

 • Frij-Stiper: het vrijwilligersproject van LF2018. Helpt u ook mee?

  (05-06-2018)
  Log Frij-stiper

  Wilt u vrijwilligerswerk doen voor Culturele Hoofdstad? Geef u op en word ook FRIJ-STIPER. Leeuwarden-Fryslân bestaat uit een programma met veel voorstellingen en evenementen. Dit programma wordt een groot succes. Maar…dat lukt alleen wanneer er voldoende vrijwilligers meedoen. Vrijwilligers in alle soorten en maten. En voor veel verschillende werkzaamheden. Van wegwijzer tot techneut en van bewaker tot timmerman.

Archief