Nieuwsberichten

Op deze pagina leest u de actuele nieuwsberichten van de gemeente.

Geen nieuwsbericht missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, volg ons op Twitter of lees ze in onze app.

 • Jaarwisseling 2018 -2019

  (19-12-2018)
  Afbeelding vuurwerk

  Net als voorgaande jaren willen we oudejaarsavond goed laten verlopen. Daarom hebben we samen met de politie, de brandweer en het beveiligingsbedrijf afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld over het afsteken van vuurwerk, carbidschieten onder voorwaarden en het melden van schade en incidenten. De gemaakte afspraken leest u hieronder.

 • Brug over de Tjonger wordt vernieuwd

  (17-12-2018)
  Afbeelding van nieuwe brug over de Tjonger

  De brug over de Tjonger, bij het Krompad in Langelille wordt vernieuwd. De huidige brug is in 1944 gebouwd en voldoet niet meer aan de eisen van de tijd. FARSK buro voor architectuur en bouwkunde ontwierp een nieuwe brug die past in het landschap. In februari 2019 starten we met de sloop van de huidige brug. We verwachten dat de nieuwe brug half maart klaar is voor gebruik.

 • Carbidschieten op aangewezen locaties

  (17-12-2018)
  Afbeelding carbidschieten

  Carbidschieten is wettelijk  verboden, ook tijdens oud en nieuw. Maar, het is in onze gemeente al jarenlang een traditie die we niet helemaal willen verbieden. Daarom wijst de burgemeester locaties aan waar het schieten met carbid op oudejaarsdag is toegestaan. Let op: carbidschieten is alleen toegestaan wanneer u de locatie bij ons hebt gemeld en hiervoor toestemming hebt gekregen van ons. Benieuwd waar er met carbid geknald wordt? Kijk op www.defryskemarren.nl/carbid. Er mag alleen geschoten worden met carbid op oudejaarsdag tussen 10.00 uur en 17.00 uur.

 • Bewoners Tramdijk West verdeeld over commerciële verhuur van woningen

  (17-12-2018)

  Een deel van de wijk Tramdijk-West in Lemmer heeft een zogenaamde dubbele bestemming. Daardoor kunnen 226 woningen zowel permanent als recreatief bewoond worden. Diverse woningen worden bedrijfsmatig verhuurd als vakantiewoning. Een aantal bewoners van de wijk vraagt om deze verhuur via het nieuwe bestemmingsplan voor de wijk te verbieden. Het college is, op verzoek van de gemeenteraad, in gesprek gegaan met een vertegenwoordiging van de bewoners.

 • Veel belangstelling op bewonersavond over renovatie Lutskade

  (14-12-2018)
  Afbeeldig bewonersavond Lutskade Balk

  Afgelopen dinsdag zijn bewoners en winkeliers geïnformeerd over de renovatie van de Lutskade in Balk. Er was een mooie opkomst van zo'n 55 belangstellenden. De eerste herstelwerkzaamheden staan gepland voor januari 2019 (fase 1), deze planning gaat in overleg met de winkeliersvereniging. Hierbij gaat het om herstel van een aantal ankers in de kademuur aan de Van Swinderenstraat en bij de Teernstrabrug; daarnaast om het opnieuw inmetselen van ontbrekende stenen. Fase 2 is uitgebreider en wordt nu voorbereid voor uitvoering in 2020: hierbij gaat het om een deel van de kademuur aan de kant van de Raadhuisstraat - tussen de Teernstrabrug en de Ossebrug - dat geheel vervangen moet worden. Op de informatieavond is door gemeente en Antea toegelicht hoe dit in zijn werk gaat.

 • De raad vergadert op woensdag 19 december 2018

  (10-12-2018)
  raadzaal

  De gemeenteraad vergadert op woensdag 19 december 2018. De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis, Herema State 1 in Joure en begint om 19.30 uur.

 • Concept Woonvisie De Fryske Marren ter inzage

  (05-12-2018)
  Afbeelding woonvisie

  Tot en met donderdag 3 januari 2019 ligt de Concept Woonvisie De Fryske Marren 2019 tot 2023 ter inzage. U kunt tijdens die periode uw mening geven.

 • Deelname in Westermeerwind is mogelijk vanaf 15 november

  (13-11-2018)

  Alle inwoners van de regio Lemmer en de gemeenten Noordoostpolder en Urk krijgen nog deze maand de gelegenheid financieel mee te profiteren van Windpark Westermeerwind. Vanaf 15 november kunnen zij exclusief inschrijven op twee speciaal voor dit doel opgerichte fondsen: het Westermeerwind Leningenfonds en het Westermeerwind Aandelenfonds. Beide fondsen worden beheerd door het Nederlandse Privium Fund Management B.V. (Privium), een beheerder van beleggingsfondsen, die onder toezicht staat van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Inschrijving in deze fondsen is mogelijk tussen 15 november 2018 en 31 januari 2019. Hiermee lossen de initiatiefnemers en eigenaren van Windpark Westermeerwind hun belofte aan de omwonenden van het windpark in.

 • Fiets- en voetgangerspont Woudfennen uit de vaart

  (23-10-2018)
  Afbeelding fietspot Woudfennen

  Het pontje over de Skarster Rien bij Boornzwaag is uit de vaart. Dit in verband met een reparatie van een defect aan de voortstuwing. De pont zou eerder nog varen op de zaterdagen en zondagen van de herfstvakantie (20 tot en met 28 oktober). Dit is nu niet meer het geval. Vanaf volgend jaar vaart de pont weer volgens de vaste vaartijden.

Archief