Nieuwsberichten

Op deze pagina leest u de actuele nieuwsberichten van de gemeente.

Geen nieuwsbericht missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, volg ons op Twitter of lees ze in onze app.

 • Zin om te zwemmen? Kies voor veilig buitenwater of een zwembad!

  (06-08-2020)

  In Nederland vinden we het erg fijn om (in de zomer) te zwemmen in natuurwater. Ook in De Fryske Marren wordt weer op veel plaatsen gezwommen. Het is belangrijk dat dit op veilige plekken gebeurt en dat het water van goede kwaliteit is. Zwem daarom alleen op officiële zwemlocaties voor de eigen veiligheid. In en rond de haven en in de buurt van de sluis is een gevaarlijke plek om te zwemmen door het drukke vaarverkeer. Het is hier dan ook verboden om te zwemmen. Hetzelfde geldt voor springen van bruggen.

 • Aanvullende maatregelen in drukke centra

  (31-07-2020)
  Posters covid 19 informatie

  In drukke toeristische plaatsen in onze gemeente worden deze week extra maatregelen getroffen om verspreiding van het coronavirus te beperken. In de vakantieperiode blijkt het op een aantal plekken vooral lastig om afstand te houden. Door extra voorlichting aan bezoekers en een aantal maatregelen in de openbare ruimte proberen we de drukte in goede banen te leiden. Zo houden we al onze dorpen gezellig en veilig.

 • Normale terrastijden voor horeca Lemmer

  (29-07-2020)
  Afbeelding mensen op terras

  Als gemeente krijgen wij momenteel meerdere vragen binnen over de sluitingstijden van de horeca in Lemmer in verband met de Lemster week. Omdat het evenement officieel niet doorgaat – en er geen vergunning is afgegeven - is er dit jaar geen ontheffing voor de gebruikelijke uitbreiding van de terrastijden in deze week. Dit betekent dat de normale sluitingstijden gelden voor de terrassen, namelijk: van zondag t/m donderdag tot 00.00 uur en vrijdag- en zaterdagnacht tot 01.00 uur.

 • Jaarrekening 2019 door grondverkopen positiever dan verwacht

  (28-07-2020)
  Afbeelding vallende euro's

  Ondanks te weinig middelen van het Rijk op meerdere onderdelen, sluit De Fryske Marren 2019 toch af met een voordelig saldo van € 1.043.000! Dat is bijna een verdubbeling van de verwachte plus uit de begroting voor 2019. Dat positieve resultaat blijkt uit de jaarrekening 2019 en het jaarverslag 2019. Het college is blij dat ondanks de enorme uitdaging waar we voor stonden ook in 2019 een positief resultaat is behaald.

 • Riensluis brug Lemmer minder vaak open

  (27-07-2020)
  Afbeelding Riensluisbrug

  De Riensluis brug in Lemmer wordt in de maanden juli en augustus maximaal tweemaal per week bij aanvraag en in uitzonderlijke gevallen geopend. Dit op de maandagochtend om 09.00 uur en vrijdagmiddag om 16.30 uur. Aanvragen voor doorvaart moeten uiterlijk twee uren van tevoren worden gemeld bij het havenkantoor in Lemmer. Vanaf dinsdag 1 september is de brug gestremd en alleen (op afroep) open voor noodgevallen. Aanvragen voor het bedienen van de Riensluisbrug kan bij het havenkantoor in Lemmer via telefoonnummer 0514 – 561 331.

 • Corona stopt criminelen niet, ook niet in het buitengebied

  (27-07-2020)
  Illustratie vaten

  De ligging van boerenbedrijven is aantrekkelijk voor criminelen. Met meer verwachte leegstand door de coronacrisis, neemt de interesse van criminelen alleen maar toe. Zij maken graag misbruik van de situatie en bieden bijvoorbeeld veel geld om een loods of schuur te huren. Het snelle, contante geld kan misschien aantrekkelijk zijn, maar je loopt grote risico’s als er illegale activiteiten in jouw pand plaatsvinden

 • Vergunning voor seismisch onderzoek verleend

  (21-07-2020)

  Vermilion Energy heeft in 2019 een vergunning aangevraagd voor het uitvoeren van seismisch onderzoek. De gemeente heeft deze aanvraag niet in behandeling genomen. Dat deden we onder andere omdat er voor zover ons bekend was vergunning aangevraagd werd voor locaties in de gemeente waar de grondeigenaar geen toestemming wilde geven voor dat seismisch onderzoek. Na een procedure, aangespannen door Vermilion, heeft de Raad van State de gemeente opgedragen om de vergunning van rechtswege te verlenen.

 • Bruggeld en corona

  (20-07-2020)
  Flevobrug Lemmer

  Nu het zomerseizoen echt gestart is, draaien de bruggen ook weer volop. We hebben het afgelopen weekend een aantal vragen gekregen over het innen van het bruggeld via het klompje.

 • Kom voetballen op de kunstgrasvelden Balk, Joure en Lemmer

  (16-07-2020)

  Door de coronacrisis blijven veel inwoners deze zomer in de eigen omgeving. Helaas wordt er door de coronamaatregelen minder georganiseerd dan anders. De Fryske Marren wil jongeren in onze gemeente graag een plek geven om elkaar te blijven ontmoeten. Daarom bieden wij, in samenwerking met de buurtwerkers sport van sociaal werk De Kear en de lokale voetbalverenigingen, ruimte op de kunstgrasvelden in Balk, Joure en Lemmer. Hier kan de lokale jeugd samenkomen om te voetballen.

 • Coronadraaiboek bij evenementen en activiteiten

  (10-07-2020)

  Per 1 juli mogen er weer evenementen en activiteiten georganiseerd worden. Er is weer meer ruimte, maar wel onder voorwaarden. Gaat u iets organiseren? Check dan eerst de voorwaarden, want er zijn verschillende spelregels waar u en de bezoekers/deelnemers zich aan moeten houden. Als organisator van een evenement of activiteit bent u hiervoor verantwoordelijk. Vanuit de gemeente willen we u hierbij zo goed mogelijk begeleiden. Voor alle activiteiten en evenementen geldt: meld deze zo snel mogelijk maar in ieder geval voor 1 augustus bij ons aan en check alvast de voorwaarden in het coronadraaiboek. Dit is samen met de andere Friese gemeenten opgesteld.

 • Doniahal na zomervakantie weer open!

  (02-07-2020)
  Afbeelding van de voorkant van sporthal Doniahal in Sint Nicolaasga

  Na de zomervakantie – vanaf maandag 17 augustus – kan er weer gebruik worden gemaakt van de sporthal Doniahal in Sint Nicolaasga.

 • Vraag nu de jaarlijkse subsidie voor 2021 aan

  (01-07-2020)
  elding 50 eurobiljetten

  Vanaf 1 juli is het weer mogelijk om de jaarlijkse subsidie voor 2020 aan te vragen. Deze jaarlijkse subsidie wordt verstrekt voor een kalenderjaar, voor activiteiten die een heel jaar plaatsvinden.

 • Nieuwe noodverordening COVID-19 1 juli 2020

  (01-07-2020)

  Woensdag 1 juli is de nieuwe ‘Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Fryslân’ ingegaan, geldend voor alle Friese gemeenten. Deze vervangt de noodverordening van 15 juni. De tekst van de regelgeving vindt u op de website van de Veiligheidsregio Fryslân, en op www.overheid.nl onder het kopje lokale wet- en regelgeving.

 • Heeft uw sociale en/of culturele amateurclub hulp nodig?

  (01-05-2020)

  Door de maatregelen rondom het coronavirus is veel veranderd in het openbare leven. Ook het culturele veld wordt hierdoor geraakt. Alle evenementen zijn afgelast tot 1 september, maar ook repetities en samenkomsten zijn niet meer toegestaan. Gemeente De Fryske Marren betreurt het als sociale en/of culturele amateurclubs, zoals een fanfare of toneelclub, door de coronamaatregelen in financiële problemen komen. Waar mogelijk willen wij clubs graag helpen om deze tijd van crisis door te komen.

 • Beste inwoners van De Fryske Marren, beste Fryske Marders

  (07-04-2020)
  Foto Fred Veenstra

  Het is maandagmiddag 6 april. In ons crisisteam keken we vanmorgen terug op het weekend. Een prachtig weekend. In normale omstandigheden zouden we er allemaal van genoten hebben. Prachtig weer om te sporten. Even er op uit, naar het bos, voor het eerst met de boot het water op of naar de kust voor een lange strandwandeling. Maar het zijn geen normale omstandigheden. We zijn al weken in de greep van het coronavirus. Een virus dat ons sociale leven grotendeels stil legt. Dat onze economie in een neerwaartse spiraal heeft gebracht. En een virus dat vooral veel mensen ziek maakt en, ook bij ons, sterfgevallen veroorzaakt.

 • Beste inwoners en ondernemers van De Fryske Marren

  (17-03-2020)
  Afbeelding van burgemeester Fred Veenstra

  Deze week heeft het kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Er wordt opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te werken. Evenementen worden afgelast, de scholen en kinderopvang zijn dicht en ook de horeca en sportgelegenheden moeten hun deuren sluiten.

Archief