Centrum Balk

Foto Centrum Balk

Al een tijdje wordt er flink aan de weg getimmerd in het centrum van Balk. Er is een nieuwe passantenhaven gecreëerd aan de Jachthavendyk, De Lytse Side en de Meerweg zijn opgeknapt en na de zomer starten we met Haskeplein, de Dubbelstraat een deel van de Bogermanstraat. En dat is nog maar het begin. Want de komende jaren zal er op verschillende plekken in het dorp worden verbouwd, gebouwd of gerenoveerd. Aan gebouwen en aan de openbare ruimte.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte worden gehouden van nieuws van de gemeente en de projecten in Balk? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en kies als woonplaats Balk.

Inschrijven

Renovatie kademuren Luts

Afbeelding Luts

De historische Lutskade in Balk is aan renovatie toe. Het metselwerk van de kademuur aan beide zijden is verslechterd en uit onderzoek blijkt dat ook de paalkopppen onder water, die de kademuur ondersteunen, deels zijn aangetast. Verder moeten aan beide zijden van de kademuur een aantal ankerstangen worden vervangen. Begin 2019 vindt het eerste herstelwerk plaats aan ankerstangen en metselwerk (fase 1). Daarnaast wordt in 2020 een deel van de kademuur - tussen de Teernstrabrug en de Ossebrug - volledig vervangen (fase 2). De voorbereidingen hiervoor zijn in 2019.

Uitgangspunten zijn de historische uitstraling van de gemetselde kademuur met de booggewelven en waar mogelijk behoud van de bomen langs de Luts; daarnaast natuurlijk duurzaamheid en veiligheid. Er is geen acuut verzakkingsgevaar: de constructie van de kademuur is zo dat palen en muur elkaar versterken. Bovendien houden ankerstangen de muur vast. Maar binnen een paar jaar is zowel voor de palen als voor de muur renovatie en deels vervanging nodig. Op deze projectpagina houden we u op de hoogte van de renovatie Lutskade. Er is regelmatig contact met de winkeliersvereniging, plaatselijk belang Balk Vooruit en de havenmeester. Op 11 december 2018 was de eerste bewonersavond. Hieronder vindt u een overzicht van de nieuwsberichten en relevante documenten.