Gemeentelijke erepenning

De Fryske Marren heeft sinds 2017 een gemeentelijke erepenning ingesteld. Deze erepenning kan als onderscheiding worden toegekend aan personen en stichtingen, verenigingen of organisaties.

De erepenning, wanneer wordt deze toegekend?

Een erepenning wordt alleen in bijzondere gevallen toegekend. Hiervoor hebben we een aantal uitgangspunten:

  • de erepenning wordt uitgereikt als blijk van waardering aan personen of rechtspersonen (stichtingen, verenigingen of organisaties);
  • de erepenning kan worden toegekend aan zowel inwoners als niet-inwoners van De Fryske Marren;
  • degene die u voordraagt heeft zich bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de gemeentelijke samenleving. Dit in een langere periode, waarbij de naam van gemeente De Fryske Marren positief is uitgedragen of het gemeentelijk belang op bijzondere wijze is gediend;
  • de activiteiten zijn niet van commerciële aard. Ze mogen dus niet zijn gedaan in opdracht van een werkgever of ten dienste van een zelfstandige onderneming.

Erepenning aanvragen

Een voorstel voor de gemeentelijke erepenning kan worden gedaan door: inwoners, organisaties, instellingen en de gemeente. Kandidaten kunnen het hele jaar worden voorgedragen. U kunt een goed gemotiveerd voorstel doen in het formulier voorstel erepenning.

Voorstel erepenning

Uitreiking erepenning

De burgemeester reikt de erepenning uit. De datum, het tijdstip en de wijze waarop de onderscheiding gebeurt, wordt in overleg met de onderscheidene of familieleden van de onderscheidene bepaald. Bij toekenning wordt, naast de erepenning, een oorkonde uitgereikt.

Heeft u vragen?

Neem contact op met telefoonnummer 14 05 14 of stel uw vraag in ons contactformulier.