Veiligheid

Veiligheid is een belangrijke voorwaarde om prettig samen te leven. Dit begint al thuis, in en rondom uw eigen woonomgeving. Bijvoorbeeld met beveiliging tegen brand en inbraak, veilig verkeersgedrag in uw straat en het terugdringen van overlast en geweld. Samenwerking van de gemeente, inwoners, veiligheidspartners en organisaties op dit gebied is onmisbaar. Samen zorgen we voor een optimaal leefklimaat, waarin iedereen zich veilig, betrokken en verantwoordelijk voelt.

Gaat de sirene?

Ga naar www.crisis.nl of stem af op Omrop Fryslân. Zo hoort u snel wat er aan de hand is en krijgt u instructies en adviezen.

Buurtpreventie

Samen een oogje in het zeil houden en sneller verdachte situaties melden bij de politie. Via Burgernet blijft u op de hoogte, melden kan via WhatsApp.

(Cyber)criminaliteit

Cybercriminaliteit ontwikkelt zich snel. Zo sluiten we steeds meer apparaten aan op het internet. Hiermee nemen de mogelijkheden voor cybercriminelen - om digitaal een huis of bedrijf ‘binnen te komen‘ – ook toe. Denk bijvoorbeeld aan phishing, gijzelsoftware of andere manieren waarop cybercriminelen geld afhandig proberen te maken van anderen. Ook bij woninginbrekers en zakkenrollers zijn apparaten als smartphones en tablets populaire doelwitten. Geef dieven geen kans en bescherm uw apparaten!

AED's van De Fryske Marren

Als gemeente onderhouden en beheren wij 24 openbare AED's. De AED's hangen allemaal buiten en zijn dus beschikbaar voor iedereen. De AED's zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar.

Ondermijning

Verdachte situaties die te maken kunnen hebben met (georganiseerde) criminaliteit. Ook u kunt daar bewust of onbewust mee in aanraking komen. Criminelen hebben namelijk andere mensen nodig om hun activiteiten uit te kunnen voeren. Zij verdienen veel geld op een oneerlijke manier. Dit noemen we ondermijning of ondermijnende criminaliteit.

Woonoverlast

We vinden het belangrijk dat inwoners zich fijn voelen in hun buurt en prettig met elkaar samen leven. Dat lukt helaas niet altijd; soms ervaren buren hinder van elkaar. Dat kan gebeuren. Wanneer u heel veel of heel vaak last heeft van uw buren en dit gevolgen heeft voor uw woonplezier, spreken we over woonoverlast. Denk bijvoorbeeld aan harde muziek ’s avonds laat, schreeuwen, agressie en intimidatie, pesterijen, vervuiling, brandgevaar en stankoverlast vanuit de woning.