Hennepteelt

Hennepkwekerijen zijn levensgevaarlijk voor omwonenden. Naast stank en lekkage, kan het leiden tot brand en ernstige gezondheidsklachten. Door hennepteelt te herkennen en (anoniem) te melden, kunt u veel ellende in uw buurt voorkomen.

Serieuze risico’s

Hennep - ook wel cannabis genoemd - is een plant waarvan wiet en hasj wordt gemaakt. Het telen van deze planten lijkt misschien onschuldig, maar blijkt in de praktijk levensgevaarlijk, wat zijn de risico's?

Brandgevaar

De kwekerijen worden vaak op amateuristische wijze ingericht. het is een wirwar van kabels, transformatoren, kweeklampen en andere apparaten. In zeker tachtig procent van alle hennepkwekerijen wordt de stroomvoorziening illegaal afgetapt en onttrokken van de meterkast. Bij kortsluiting en oververhitting slaan de stoppen niet door en is de kans op brand zeer groot.

Gezondheidsklachten

Omwonenden kunnen last krijgen van ademhalingsproblemen en schade aan de luchtwegen als gevolg van bestrijdingsmiddelen (pesticiden en zoutzuur) die bij de teelt worden gebruikt.

Schade aan de woning

Door de hoge luchtvochtigheid en warmte ontstaat schimmelvorming en houtrot. Dit trekt uiteindelijk dwars door de muren heen, daardoor kan er ook schade ontstaan aan naastgelegen woningen.

Hoe herkent u een hennepkwekerij?

  • een aanhoudende, vreemde geur of stankoverlast;
  • rolluiken of gordijnen die altijd dicht zijn, of afgeplakte ramen;
  • stroomstoringen of flikkerend licht (mogelijk ook bij u thuis);
  • warmte-uitstraling via muren;
  • condens op de ramen;
  • geluid van brommende afzuiginstallaties;
  • een ‘onbewoond’ huis dat regelmatig wordt bezocht.

Hennepkwekerijen zijn overal

Mensen zijn zich er niet altijd van bewust dat hennepteelt bij wijze van spreken bij je buren plaatsvindt. Hennepkwekerijen zijn overal: op zolders, in kelders, kruipruimtes, schuren, bedrijfsboxen, boerderijen en zelfs op schepen. En ja, deze illegale praktijken vinden óók in De Fryske Marren plaats. Bovenstaande gevaren zijn dan ook niet alleen voor degene die de hennep teelt. Maar ook voor de buurt. Schimmel dringt door de muren en als het huis van de telers in brand vliegt, dan kunt u bedenken dat de hele buurt in gevaar is.

Te downloaden: