Afvalsoorten

Steeds meer afval wordt dankzij recycling weer grondstof voor een nieuw product. Daarom is het belangrijk dat we afval I hartje afval scheidengoed scheiden. Op deze pagina een overzicht van veelvoorkomende soorten 'afval' en wat u er mee moet doen als u het kwijt wilt.

Komt u er niet uit? Bekijk de scheidingswijzer, samen halen we alles eruit!

Asbest

Asbest en materiaal dat op asbest lijkt, kunt u inleveren op het milieuterrein. Het is verplicht om een asbestmelding te doen.

Meer informatie:

Banden

Particulieren kunnen auto-, motor-, scooter- en fietsbanden tegen het reguliere tarief op de milieuterreinen inleveren. Er mogen maximaal 4 banden zonder velg per keer worden gebracht.

Blik, metaal

Metaal (zoals blik) hoort thuis in de restafvalcontainer (container met het grijze deksel). Blik en metaal wordt achteraf uit het afval gehaald door middel van nascheiding.

Bouw- en sloopafval

Bent u flink aan het bouwen of verbouwen? Het afval dat daar bij vrijkomt (hout, puin, stenen, gips, tuinhout en isolatiemateriaal bijvoorbeeld) kunt u brengen bij de milieuterreinen.

Drinkkarton

Verpakkingen voor zuivel of frisdrank, het zogenaamde drinkkarton, kunt u kwijt in de restafvalcontainer (container met het grijze deksel).

Elektrische apparaten

Oude elektrische apparaten kunt u inleveren op het milieuterrein of bij de winkel waar u het nieuwe apparaat heeft gekocht.

Frituurvet

Frituurvet brengt u op het milieuterrein. Daarnaast zijn er bij steeds meer supermarkten speciale containers te vinden waar u uw frituurvet kwijt kunt. Frituurvet hoort niet in het riool. Dit gestolde vet veroorzaakt verstoppingen in het riool of in het rioolgemaal.

Glas

Lege potten en flessen kunt u kwijt in de glasbak. U hoeft deze niet schoon in te leveren en de dop of deksel mag ook blijven zitten. Vlakglas (ruiten) kunt u inleveren op het milieuterrein.

Groenafval en takken

U kunt groenafval en takken altijd gratis naar het milieuterrein brengen. Twee keer per jaar halen we takken op in de takkenroute.

Meer informatie:

Groente, fruit en tuinafval (GFT)

Klein GFT afval kunt u kwijt in de GFT-container (de container met het groene deksel). Bent u flink aan de slag in de tuin? Dan kunt u uw grof tuinafval ook brengen op de milieuterreinen. Grof groenafval wordt verwerkt tot biomassa.

Grofvuil

Afval dat niet in de vuilnisbak- of zak past. Maar ook huishoudelijke spullen die wel in de grijze container voor restafval passen. Vaak zijn dit spullen die bij het opruimen van een huis gemakkelijk in de grijze container kunnen, zoals: speelgoed, gereedschappen, kleine apparaten, bloempotten, etc. Herbruikbare spullen kunt u ook bij een kringloopwinkel brengen. Grofvuil brengt u naar een milieuterrein.

Meer informatie:

Klein chemisch afval (kca)

Klein chemisch afval (kca) levert u in op de milieuterreinen in Joure en Lemmer. Bekijk de openingstijden. Wilt u het kca laten ophalen? Dat kan op de eerste dinsdag van de maand. U kunt dit tot twee dagen vooraf aanmelden. Bel ons op 14 05 14 voor een afhaalafspraak. Let op: verpakkingen groter dan 20 kg/liter kunt u niet brengen of laten ophalen.

Oud papier en karton

Oud papier en karton kunt u kwijt op verschillende manieren. In een groot deel van de gemeente staat een papiercontainer bij huis. In een ander deel kunt u uw papier kwijt in een openbare container. Ook kunt u papier naar een milieuterrein brengen.

Meer informatie:

Plastic

Plastic flessen of verpakkingen kunt u kwijt in de restafvalcontainer (container met het grijze deksel). Het plastic wordt achteraf uit het afval gehaald door nascheiding.

Textiel

Vodden, schoenen (per paar gebonden) en alle soorten textiel kunt u kwijt in de openbare textielcontainers. Gratis naar de milieuterreinen brengen kan ook. Verpak het van te voren in een afgesloten plastic tas.

Meer informatie: