Wij doen nog wel mee (25-09-2020)

ter illustratie

Ik schrijf deze blog op donderdagavond. In Joure hadden we vandaag de Jouster Merke en de Agrarische Schouw zullen hebben. De 544e editie van de Merke, de oudste jaarmarkt ter wereld. Al een aantal maanden geleden leek het verstandig om deze evenementen af te blazen. Het zou immers niet lukken om vele duizenden mensen coronaproof in het centrum te laten verblijven.

Voor de zomer hadden we het idee dat het nog wel zou moeten lukken om in september de kermis door te laten gaan. Met een aantal extra veiligheidsmaatregelen en een maximum aantal mensen dat tegelijk op het terrein zou zijn, dachten we dat het mogelijk moest zijn om de Jouster jeugd (en de wat ouderen) van de kermis te laten genieten. Maar eind vorige week waren we genoodzaakt om, samen met de kermisexploitant, ook de kermis af te blazen. Niet alleen bleek het moeilijk om met alle extra maatregelen een financieel renderende kermis te organiseren, ook het toenemende aantal besmettingen, vooral onder de doelgroep van de kermis, speelde een rol.

En als je naar de oplopende cijfers van de afgelopen dagen kijkt hebben we denk ik een verstandig besluit genomen. Dus was het vandaag rustig in Joure. De slager deed wel goede zaken, de kraam van Kip van Krijn is er immers dit jaar ook niet. Ook de oliebollenkraam van Van der Molen wist men gelukkig goed te vinden.

Rustig is het niet met de coronabesmettingen. In andere delen van het land zijn het er inmiddels weer zoveel dat er extra maatregelen worden genomen. Dat is bij ons nog niet in dezelfde mate het geval, maar ik maak me wel zorgen. Op verschillende plekken in de gemeente zien we de laatste dagen weer clustertjes van besmettingen. Mensen worden positief getest, hun naaste omgeving moet in quarantaine en de mensen daar omheen hopen dat zij dat niet hoeven. Het lijkt dus weer de verkeerde kant op te gaan. Dat moeten we niet laten gebeuren. We moeten alert zijn en de maatregelen in acht nemen. Handen wassen, anderhalve meter afstand houden, geen handen schudden, zoveel mogelijk thuis werken en bij klachten niet de deur uit. Simpele regels. Als we ons daar aan houden kunnen we de situatie in de hand houden. In ons eigen belang én dat van de mensen om ons heen.

Want wie zelf niet meer meedoet met het naleven van de regels brengt vooral ook anderen in gevaar.

Laten we daarom wel meedoen in het volgen van de regels en er zo voor zorgen dat we corona terugdringen. Nu doorzetten om zo snel mogelijk het ‘normale’ leven weer op te kunnen pakken. Afstand houden, moed houden en je realiseren dat je het vooral ook voor een ander doet. Wie zou daar nu niet aan mee willen doen?

Weblog burgemeester Fred Veenstra.