Veteranendag (23-06-2017)

Dit item is verlopen op 23-06-2018.
afbeelding veteranendag

De Nederlandse Veteranendag wordt dit jaar gehouden op 24 juni. In Den Haag is er een officiële bijeenkomst, een defilé, een vliegshow en allerlei andere activiteiten. De manifestatie is bedoeld om de meer dan 115.000 veteranen die ons land kent te bedanken voor hun inzet, nu en in het verleden. Veteranen zijn mannen en vrouwen van alle leeftijden die hebben deelgenomen aan missies van het Nederlandse leger. Van de Tweede Wereldoorlog tot Mali. Van al die militairen zijn er 30.000 nog steeds in dienst.

Tijdens de bijeenkomst in Den Haag zal dit jaar het woord worden gevoerd door een inwoonster van onze gemeente. Manja Blok uit Lemmer was piloot van een F16 en voerde vluchten en bombardementen uit boven voormalig Joegoslavië, nu alweer 20 jaar geleden. In kranten en op tv konden we deze week haar verhaal al horen.

Veteranendag wordt niet zomaar gehouden. Het gaat om het bevorderen van de maatschappelijke erkenning en waardering van veteranen. Maar dat doen we niet alleen op deze ene dag. Er zijn mediacampagnes en op veel scholen wordt door veteranen over hun werk verteld. In Fryslân hebben we ook een provinciale Veteranendag. Honderden mensen komen ieder jaar in Leeuwarden bijeen om samen te praten, herinneringen op te halen en te genieten van muziek en een traditionele Indische maaltijd. En in Joure hebben we onze eigen veteranenherdenking. Op de dag voor de landelijke herdenking leggen we kransen bij het monument in de Jouster toer, is er een legeronderdeel uit de kazerne van Havelte aanwezig en praten we na het officiële deel met de veteranen over hun herinneringen. Dat is een indrukwekkend gebeuren.

Hebt u de namen op het monument wel eens gelezen? Het zijn de namen van zeven jonge mannen. Ze kwamen om in Nederlands Indië en Korea. Een aantal was nog maar 21 of 22 jaar. We kunnen ons nauwelijks voorstellen hoe het geweest moet zijn om zo jong als militair naar een ver land te worden gestuurd. Een andere cultuur, een ander klimaat en bovenal een verschrikkelijke oorlogssituatie waarin overleven voorop stond. De militairen die terug kwamen hebben er meestal nooit meer over gesproken. Ze konden de verhalen over wat ze hadden meegemaakt niet kwijt. Het is goed dat dat nu wel kan. De verhalen van lang geleden maar ook die van nu, uit Mali bijvoorbeeld, verdienen het om te worden gehoord. En de veteranen verdienen het dat wij naar heb luisteren.

Bij het uitreiken van een herinneringsmedaille aan enkele mannen die op jonge leeftijd als dienstplichtige naar Libanon werden gestuurd deden zij ook hun verhaal. De herinneringen stonden hen nog scherp voor de geest, ook al was hun uitzending al in 1979. De periode in Libanon heeft ongetwijfeld invloed gehad op hun verdere leven. Het is goed dat we luisteren naar de ervaringen van de veteranen. Alleen daaruit al blijkt de erkenning die zij verdienen voor het werk dat ze als militair hebben gedaan en soms nog steeds doen. We kunnen Veteranendag 2017 op tv volgen via NPO1.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.