Van burgemeestersklas tot schoolklas (09-03-2018)

Dit item is verlopen op 09-03-2019.
Afbeelding schoolklas

Terwijl in eigen gemeente het eerste lijsttrekkersdebat werd gehouden mocht ik deze week naar de jaarlijkse burgemeestersdagen in Lochem. Van dinsdagavond tot donderdagmiddag met een groep collega’s in gesprek met deskundigen en met elkaar over onderwerpen waar we in ons dagelijks werk mee te maken krijgen. Deze keer ging het over de stand van zaken van onze democratie en over de positie van burgemeesters bij de collegevorming. Maar ook over de wijzigingen in de wetgeving rond geestelijke gezondheidszorg en de taken die burgemeesters hebben bij de acute zorgverlening aan mensen met verward gedrag.

Een breed spectrum aan onderwerpen. Je praktische kennis wordt bijgespijkerd, maar je krijgt ook de mogelijkheid om weer eens vanaf een hoger abstractieniveau naar je eigen werk te kijken. Prima dus om dat twee dagen per jaar te doen. En wat er ook bij hoort is dat je een paar dagen in gesprek bent met alleen maar collega’s. Mensen die weliswaar allemaal heel verschillend zijn, maar toch dezelfde baan hebben. Aan tafel en in de wandelgangen is er alle gelegenheid om het met elkaar te hebben over zaken die je in je werk tegenkomt en om eens na te gaan hoe een collega denkt over de manier waarop jij een kwestie in eigen gemeente hebt opgelost. Ik kom altijd met veel nieuwe inzichten terug uit Lochem. Daar ga ik de komende tijd dan ook weer dankbaar gebruik van maken. Zo’n burgemeestersklas is dus nuttig en leuk.

Maar nog veel leuker is het om een schoolklas in je gemeentehuis te mogen ontvangen. Vandaag kwamen ruim 30 leerlingen van de basisschool in Terherne/Terkaple langs. Het is voor hen een mooie ervaring om in de raadzaal te horen hoe een gemeente ongeveer in elkaar zit. En ik vind het iedere keer weer bijzonder om met de kinderen in gesprek te gaan. De instructies waren deze keer volstrekt duidelijk: we gaan het niet over favoriete kleuren of huisdieren hebben. Dus ging het over de inhoud. Wie is de baas in de gemeente ( ik niet dus) en waar gaat de gemeenteraad over. Bijvoorbeeld over het fietspad waarover de kinderen iedere dag naar school fietsen. Of over het onderhoud van de bomen langs datzelfde pad. Maar er werd ook gevraagd naar de benoemingswijze van de burgemeester. Allemaal geïnteresseerde vragen van jonge kinderen. Als ze dat soort vragen ook over een jaar of tien nog stellen dan komt het wel goed met de belangstelling voor de lokale politiek!