Sinterklaas en ernstiger zaken (11-11-2016)

Dit item is verlopen op 11-11-2017.
Afbeelding sinterklaas snoepgoed

Morgen is het weer zover. Sinterklaas doet zijn intocht. En de grote vraag is wie hij meeneemt. Welke kleur zullen zijn assistenten hebben? Vinden we ergens tussen zwart en wit een nieuw evenwicht? Die vragen houden de gemoederen bezig. En zelfs zo dat de bezoekers van de landelijke intocht in Maassluis door een detectiepoortje moeten voordat ze op de kade naar de Goedheiligman kunnen zwaaien.

Zover is het in Langweer, waar ik morgen Sinterklaas mag ontvangen, gelukkig nog niet. En ook in Joure en Lemmer zal het er morgen vast gemoedelijk aan toe gaan. Hier vieren we gewoon een kinderfeest. En om eerlijk te zijn heb ik het idee dat het de kinderen weinig uitmaakt welke kleur de Pieten hebben. Kinderen hebben andere dingen aan hun hoofd; hoe krijg ik mijn handjes gevuld en worden mijn wensen vervuld. Desondanks denk ik dat ook in onze omgeving er langzamerhand een ander kleurenpalet aan Pieten zal komen. De veelkleurigheid van onze huidige samenleving maakt dat noodzakelijk.

Maar in het licht van allerlei andere ontwikkelingen hebben we het hier over een relatief klein probleem. De Verenigde Staten kozen deze week een nieuwe president. De politieke outsider Donald Trump werd het. Niet alleen voor de VS zal deze keuze grote gevolgen hebben, we zullen er in de hele wereld het nodige van merken. Hoe komt het nu met allerlei handelsverdragen, met de samenwerking in de NAVO en de rol die de VS op het wereldtoneel speelt? Laten we hopen dat de nieuwe president goede adviseurs om zich heen verzamelt. En de vraag hoe het komt dat een onbehouwen miljardair die zich nooit met politiek bezighield president wordt zal ook de nodige discussie opleveren. Heeft zo iemand voldoende affiniteit met en respect voor het democratisch systeem of gaat hij zijn eigen gang.

Is een vergelijking met Poetin, Erdogan en Duterte op zijn plaats? En hoe zien we dat in eigen land of zelfs in eigen gemeente? Lopen we ook hier de kans dat iemand een partij "kaapt" om eigen ideeën in de praktijk te brengen? Ik schreef eerder over het feit dat ons huidige politieke systeem invoeren crisis verkeert. Allerlei vormen van burgerparticipatie kunnen daar een antwoord op geven. Maar het Trump-scenario zou in ons land ook een zorgelijke ontwikkeling zijn.

Over vier maanden kiezen we een nieuwe Tweede Kamer. In maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Ik wens de partijen toe dat ze er in slagen met goede kandidaten hun visie goed over te brengen. Want alles is beter dan dat de democratische verworvenheden die we hebben in handen vallen van lieden die weliswaar een meerderheid haalden maar die niets hebben met de minderheid.