Per telefoon (24-04-2020)

Afbeelding oranje bloemen

De lintjesregen is voor iedere burgemeester één van de hoogtepunten van het jaar. Wat is er nu mooier dan een aantal inwoners te mogen verrassen met een Koninklijke onderscheiding. Een onderscheiding die ze krijgen omdat ze zich jarenlang als vrijwilliger voor onze samenleving hebben ingezet. Uiteindelijk neem de Koning het besluit om het lintje toe te kennen, maar daar gaat een hele procedure aan vooraf. En die begint aan de basis. Het bestuur van een vereniging, of de mensen om de vrijwilliger heen vinden dat hij of zij een onderscheiding verdient voor het vele werk dat is gedaan. Zonder voordracht geen onderscheiding en daarmee wordt het Koninklijk Besluit gedragen door de samenleving. En voor een burgemeester is het mooi om met de uitreiking een bijdrage aan die waardering vanuit de samenleving te kunnen leveren.

Maar het coronavirus maakt dat ook dit feest niet door kan gaan. Geen mooie bijeenkomst in het gemeentehuis met mensen die in het zonnetje worden gezet in aanwezigheid van familie, vrienden en verenigingsbesturen. Het moet dit jaar telefonisch. Daarom heb ik vanmorgen acht inwoners van onze gemeente mogen vertellen dat ze een koninklijke onderscheiding krijgen die op een later moment wordt uitgereikt. En daarna een negende inwoner gefeliciteerd met de onderscheiding waarover de minister van defensie hem had gebeld. Een beetje kaal dus (er worden natuurlijk wel bloemen bezorgd), maar toch was het een prima ochtend. Door het verrassingseffect, dat er misschien wel meer dan anders was, en door de mooie gesprekken die je ook telefonisch kunt hebben. In de kranten en op de website van de gemeente is te lezen met wie ik heb gesproken. Ook vanaf deze plek wil ik alle gedecoreerden van harte feliciteren!

Mooie telefoongesprekken had ik de afgelopen dagen ook met enkele bruidsparen die 60 of 65 jaar waren getrouwd. Op bezoek gaan is natuurlijk veel beter, maar ook op afstand kun je een goed gesprek voeren over alles wat mensen in hun leven hebben meegemaakt. We gaan nog een tijdje door met deze manier van werken. Veel telefonische overleggen en digitale vergaderingen. Want wie de hoop had dat premier Rutte deze week veel versoepelingen van de Corona-maatregelen zou aankondigen moet teleurgesteld zijn geweest.

Het is zeker mooi dat het basis- en speciaal onderwijs zich weer klaar kan maken om de scholen te openen en dat iedereen tot 18 jaar weer kan sporten, maar voor de rest verandert er nog niet veel. En ik denk dat dat goed is. Gelukkig neemt het aantal mensen op de IC af, maar er komen nog iedere dag nieuwe zieken bij. Wanneer we bijvoorbeeld de horeca weer open zouden doen of evenementen door laten gaan zou de kans op een nieuwe uitbraak wel eens groot kunnen zijn. Gezondheid gaat boven alles en dus is voorzichtigheid geboden. We moeten onze huidige manier van leven daarom nog even volhouden.

Dat geldt ook voor veel bedrijven. Ook ondernemers hadden gehoopt op een snelle versoepeling van maatregelen. Dat zit er nog niet in. En dat betekent dat het zware tijden zijn voor heel veel sectoren van het bedrijfsleven. Dat merk ik ook in gesprekken die ik met ondernemers voer. Gelukkig komt het rijk met een vervolg op het eerdere steunpakket en springt ook Europa bij. We hopen dat dit voldoende is om deze crisis door te komen.

Volhouden en doorzetten. Dat gaat ons lukken!

Weblog burgemeester Fred Veenstra.