Opnieuw naar Brussel (20-10-2017)

Dit item is verlopen op 19-10-2018.
Afbeelding Brussel

Vorig jaar hebben wethouder Veltman en ik de European Week in Brussel bezocht. We waren toen heel tevreden over het programma en de mogelijkheid om met een heleboel collega’s uit binnen- en buitenland in contact te komen. Daarom zijn we er vorige week opnieuw een paar dagen geweest. En deze keer gingen we niet met zijn tweeën, maar met een forse delegatie uit De Fryske Marren.

College en gemeenteraad waren goed vertegenwoordigd. En we hebben de conclusie getrokken dat het goed was om met een grote groep te gaan. De European Week of Regions and Cities is een jaarlijks gebeuren waar uit heel Europa lokale politici, ambtenaren en deskundigen op allerlei terrein op af komen. Een week lang wordt er dagelijks een groot aantal workshops en bijeenkomsten georganiseerd waar uit alle EU-landen mooie voorbeelden van beleidsontwikkelingen en projecten worden gepresenteerd.

Zelf heb ik me laten inspireren door een Finse hoogleraar die sprak over de toeristische kansen voor het “lege” platteland en een professor uit Oxford die betoogde dat de positieve kanten van onze diverse samenleving vooral op lokaal niveau worden gezien. Van een hoge ambtenaar uit Estland hoorde ik de ontwikkelingen die dit land doormaakt op het terrein van digitale dienstverlening. Zover zijn wij nog niet! En inmiddels ken ik ook de burgemeester van Jun in Spanje die zorgde dat alle inwoners van het stadje via Twitter met elkaar communiceren en daardoor het gemeentebestuur veel minder nodig hebben. En zo heeft ieder van ons een eigen programma gevolgd met soms heel bijzondere en een enkele keer een wat minder interessante workshop. We waren met een vrij grote groep. Daarom kon er ook een aantal speciale dingen aan het programma worden toegevoegd. Het bijwonen van de openingssessie in het Europees Parlement in aanwezigheid van enkele Eurocommissarissen, een goed gesprek met Esther de Lange, lid van het parlement en een ontmoeting met Tytsy Willemsma, die namens Noord-Nederland lobbyt in Brussel. In die gesprekken konden ook zaken die bij ons spelen aan de orde komen. En we kregen inzicht in de kansen die er in Brussel voor ons zijn, vooral op het terrein van subsidiemogelijkheden. Daar gaan we de komende tijd zeker mee aan de slag.

In de Leeuwarder Courant stond al een verslag van de avondsessie die vanuit Noord-Nederland werd georganiseerd. Hierbij werden de plannen voor Leeuwarden 2018 onder de Europese aandacht gebracht. Maar ik denk dat ook veel aanwezige Noorderlingen onder de indruk waren van de presentatie met muziek en film en Tjeerd van Bekkum als enthousiaste directeur. Het wordt echt een feestje volgend jaar! De presentatie viel dus in goede aarde. En leidde tot een lange avond met veel contacten met collega’s uit binnen- en buitenland. Het waren drie bijzondere dagen. Voor wat betreft de inhoud, de onderlinge contacten en de gesprekken met de andere bezoekers. Europa is zeker ergens goed voor.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.