Openbaar Vervoermuseum en veel meer (14-04-2017)

Dit item is verlopen op 14-04-2018.
Foto bus

Deze week mocht ik een nieuw onderdeel openen van het Nationaal Openbaar Vervoermuseum in Ouwsterhaule. In NOV Touring zijn alle rijdende activiteiten van het museum ondergebracht. Want je kunt er ook gewoon met je familie of vereniging een bus huren. Het Nationaal Openbaar Vervoermuseum. En dat in onze gemeente. De naam duidt op iets groots.

Maar ik moet zeggen; als je binnen bent valt je mond open van verbazing. Wat een materiaal is er verzameld over een heleboel busondernemingen die we hebben gekend in ons land. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Bussen zijn er natuurlijk ook. Sommige zijn bijna 60 jaar oud. Maar ze rijden allemaal. En in de zomerperiode kun je zelfs een bustocht maken waarbij er onderweg een theatervoorstelling in en om de bus wordt gegeven. Enkele tientallen vrijwilligers zorgen dat het museum goed draait en de bussen rijden. Daar heb ik grote waardering voor. Want al die vrijwilligers nemen veel verantwoordelijkheid om te zorgen dat de exploitatie van een dergelijk museum mogelijk blijft.

En we hebben in De Fryske Marren niet alleen het Openbaar Vervoermuseum. Er zijn meer van die kleine pareltjes die het verdienen om door een groot publiek te worden ontdekt. In Lemmer, Joure, Sloten en verschillende andere plaatsen kun je allerlei historische en culturele collecties bekijken. Dat is mooi voor de vele toeristen die komen kijken als ze voor een korte of lange vakantie in ons gebied zijn. Maar de musea zouden ook eens door alle inwoners moeten worden bezocht. Om al het moois te bekijken wat er is, en om een keer te zien waar je buurman of je collega in zijn vrije tijd als vrijwilliger mee bezig is. De periode met verschillende vrije dagen komt er weer aan. Er is in eigen omgeving genoeg te zien om die dagen plezierig door te brengen!