Observaties (21-02-2020)

Afbeelding van het boek Burgemeester, het is een rare baan

In een week waarin veel mensen vakantie hebben ziet mijn agenda er anders uit dan gebruikelijk. Geen dagen waarin van uur tot uur allerlei vergaderingen en gesprekken zijn ingepland. Er is iets meer ruimte. De tijd nemen voor bijvoorbeeld een wat diepgaander gesprek of achterstallige vakliteratuur lezen.

En zo was er deze week ook de gelegenheid om een middag met de politie op pad te gaan. Dan kom je op plekken waar je niet iedere dag komt. Dan zie je zaken die ook bestuurlijke aandacht vragen.

De bedoeling van de middag was om mij een aantal zaken in de gemeente ook zelf te laten zien, onderweg een goed gesprek te voeren en ook een gesprek met de wijkagenten te hebben. De praktijk bleek toch weer anders toen er een ernstig ongeval plaatsvond en er elders een woordenwisseling uit de hand liep. En dan kom je opnieuw onder de indruk van de professionaliteit waarmee de politie, met een heel beperkte capaciteit, zaken aanpakt. Daar kan ik alleen maar grote waardering voor hebben.

Bij het leeswerk viel mij ook iets op. Ik zag stukken van Liander over de moeite die men heeft om de steeds groter wordende vraag naar elektriciteit goed op te kunnen vangen. Dat haalde deze week ook de dagbladen. Ik las ook een artikel over het feit dat de laadpaal voor een elektrische auto blijkbaar net zoveel stroom vraagt als het verbruik van tien woningen. En ik las over de mening van partijen in de Tweede Kamer die huishoudens blijkbaar willen dwingen om op korte termijn gasloos te worden. Maar kan er dan op tijd een alternatief zijn? Het lijkt mij goed dat we nadenken over de oplossing voordat we een nog groter probleem creëren.

En ik kreeg een boekje toegestuurd. Het burgemeesterschap schijnt een rare baan te zijn. Daar zijn in de afgelopen jaren al veel meer boeken over geschreven, maar blijkbaar moest er nog één bij. Veel nieuwe inzichten biedt het boekje dan ook niet, of het moest al zijn dat één van mijn collega’s de baan zo zwaar vindt dat het loco-burgemeesterschap moet worden opgewaardeerd tot een volwaardige functie. Dat lijkt mij een te snel gekozen noodgreep. Niet alleen moet dan eerst worden geïnventariseerd voor welk probleem dit de oplossing zou zijn. Ook moet je je afvragen of deze oplossing wel past in de discussie de we nog moeten voeren over het wel of niet houden van een benoemde burgemeester. En die discussie kun je alleen maar voeren als je nadenkt over ons gehele stelsel van lokaal bestuur.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.