In Sloten gebeurt het (09-05-2018)

Dit item is verlopen op 09-05-2019.
Afbeelding burgemeester en dorpsomroeper

Als ik naar mijn agenda kijk dan is Sloten op dit moment de plek met de meeste activiteiten. Sloten is ook niet voor niets de enige stad binnen De Fryske Marren. En dit jaar is het ook onze eigen culturele hoofdstad. Afgelopen weekend lag de Tromp in Sloten. Een prachtig zeilschip met aan boord een tentoonstelling over de 11 fonteinen die binnenkort in gebruik worden genomen.

Het schip maakt een tocht langs de steden en toevallig kwam in Sloten de 10.000ste bezoeker aan boord. Namens de organisatie mocht ik een bloemetje uitreiken. Het is mooi dat er zoveel mensen komen kijken naar de schaalmodellen van de fonteinen en de informatie over de verschillende internationale kunstenaars die er voor zorgen dat de Friese steden nog mooier worden. Dinsdag eindigde de eerste etappe van de Elfstedenwandeltocht traditioneel in Sloten. ’s Avonds is er dan het Tippelconcert dat ieder jaar wordt verzorgd door Concordia uit Balk. Altijd een groot succes met een enthousiast publiek. Woensdagmorgen om zeven uur is het startschot van de tweede etappe en dan verlaten de bijna 1000 deelnemers de stad weer, op weg naar Workum. En de vrijdag na Hemelvaart staat in Sloten traditioneel in het teken van de Elfsteden Oldtimer Rally. Na een tocht door Gaasterland wordt aan het begin van de avond de Rally geopend met een kanonschot bij de molen in Sloten. Een feestje dat ieder jaar door heel veel mensen wordt bijgewoond. Op zaterdag is dan de tocht langs de elf steden. Opnieuw door Sloten dus, maar dit jaar ook door Joure. Met 600 voertuigen is het het grootste eendaagse oldtimerevenement van Europa. Prachtig dat de basis hiervan in onze gemeente ligt.

Maar voordat de oldtimers zaterdag komen is er alweer een ander feest in het stadje. De vereniging die de molen beheert bestaat dit jaar namelijk 90 jaar. Dat wordt gevierd op 12 mei, Nationale Molendag. De vereniging is terecht trots op De Kaai, de molen die al sinds 1755 de skyline van Sloten bepaalt. In één week mag ik vier keer in Sloten zijn. Vier evenementen waarvoor heel veel mensen in de weer zijn om het tot bijzondere gebeurtenissen te maken. Heel veel vrijwilligers ook die zich belangeloos inzetten om dit mogelijk te maken.

En alsof dit niet genoeg is gaan we volgende week gewoon verder. Want op 18 mei is het eindelijk zo ver. Dan worden de elf fonteinen in gebruik genomen. Met een groot feest in iedere stad en een centrale opening in Bolsward. Op 18 mei is het Kletterdei. De fontein in Sloten is prachtig geworden. Ik hoor nu al veel positieve reacties. En het feest op vrijdag de 18e wordt ook weer een bijzonder gebeuren. Ik hoop dat heel veel inwoners van Sloten én uit onze dorpen er bij zullen zijn om dit mee te maken, want feestjes zijn immers leuker als je ze samen viert. Sloten staat dus deze dagen in mijn agenda prominent in het middelpunt. Ons mooie stadje mag er zijn!

Foto: LXeventsupport(Alex Schilstra)