In het zonnetje (29-04-2016)

Dit item is verlopen op 29-04-2017.
Foto gedecoreerden 2016

Dinsdag 26 april was het weer zover. Overal in het land, ook in De Fryske Marren, werd een aantal mensen in het zonnetje gezet. Op de laatste werkdag voor Koningsdag worden traditioneel heel veel koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Onderscheidingen voor mensen die heel lang, vaak tientallen jaren actief zijn geweest in de samenleving.

Het uitreiken is één van de mooiste onderdelen van het werk van een burgemeester vind ik altijd. Overal in het land zijn er verenigingen, organisaties, instellingen of particulieren die vinden dat er iemand in hun midden is die een bijzondere vorm van waardering verdient. Iemand die zich vaak jarenlang als vrijwilliger belangeloos heeft ingezet voor bijv. een vereniging. En dus zijn de besturen aan de slag gegaan. Contact met de gemeente, overleg met collega’s, indienen van stukken, proberen een geheim te bewaren, verzinnen van listen en nog veel meer. Al dat werk is gedaan om iemand even in het middelpunt van de belangstelling te laten staan. De betrokkenen beseffen vaak zelf niet hoe belangrijk hun vrijwilligerswerk is geweest. Maar dat is het wel. Onze samenleving zou als een kaartenhuis in elkaar storten als er geen vrijwilligers waren. En in het huidige tijdsgewricht wordt dat ook steeds meer duidelijk. In de zorg, in de kerk, bij de sportverenigingen en in de cultuur, in alle maatschappelijke en sociale verbanden draait het om vrijwilligers. Daarom is vrijwilligerswerk ook niet vrijblijvend. Je doet je vrijwilligerswerk weliswaar uit vrije wil, in je vrije tijd, maar je doet het ook uit overtuiging. En dus is het niet vrijblijvend en maakt die overtuiging het juist dat vrijwilligers zo onmisbaar zijn voor de samenleving. En daarom mogen en moeten we zo trots zijn op alle vrijwilligers in onze samenleving.

De Koninklijke onderscheiding moet daarom worden gezien als de hoogste onderscheiding die onze  samenleving kent als dank voor jarenlange belangeloze inzet in vrijwilligerswerk.

Het gaat echt om een bijzondere en serieuze aangelegenheid. Een voordracht voor een onderscheiding wordt in verschillende etappes beoordeeld. Door mij, als verantwoordelijk bestuurder, door de commissaris van de Koning, door het betrokken ministerie en ook door het kapittel voor de Orden. En tenslotte is er sprake van een Koninklijk Besluit. Maar het KB is gebaseerd op de grote waardering van ons allemaal voor de betrokkenheid die mensen gedurende een groot aantal jaren hebben getoond .

Ik mocht dit jaar drie onderscheidingen uitreiken. Dat is mooi. Maar ik denk dat het er meer zouden kunnen zijn. Ik merk iedere keer weer dat de gedecoreerden ontzettend blij zijn met en trots zijn op de onderscheiding. En ik weet eigenlijk wel zeker dat er veel meer mensen, ook in onze gemeente, zijn die ruimschoots aan de criteria voldoen en via de onderscheiding een stuk waardering zouden kunnen krijgen. Daarom wil ik ook vanaf deze plek iedereen oproepen om eens om zich heen te kijken en iemand voor te dragen.

En vanaf deze plek wil ik ook Free Hoekstra, Eize Hornstra en Geert Slob nogmaals hartelijk feliciteren met hun Koninklijke Onderscheiding. Een verdiende waardering voor tientallen jaren vrijwilligerswerk!

Weblog burgemeester Fred Veenstra.