Het is al weer april (04-04-2019)

Afbeelding schilderij

Het voorjaar is echt begonnen. En dat betekent dus ook dat het culturele en evenementenseizoen weer van start gaat. Vorige week was ik bij de opening van de nieuwe tentoonstelling in ons mooie museum in Sloten. Daar zijn dit jaar prachtige schilderijen van Marten Sijbesma te zien. Sijbesma is een Friese schilder die zich richt op de mooie dingen van het leven. Het bekijken meer dan waard. Het komend weekend wordt in Museum Joure een tentoonstelling geopend met het werk van Gerard de Lange die zich heel lang heeft ingespannen voor het Fries Grafisch Museum dat onderdeel van het Jouster Museum uitmaakt.

Vanaf de A7 kun je richting Scharsterbrug de contouren van Brêgepop al weer zien. Het is de eerste van een reeks festivals die dit jaar in onze regio wordt gehouden. Op 12 en 13 april komen weer veel beroemde artiesten naar dit festival dat in een aantal jaren groot is geworden en naam heeft gemaakt. Wat een vriendenploeg al niet kan bereiken! En in dat zelfde weekend breekt in Langweer het skûtsjeseizoen weer los. Tientallen schepen gaan het water op. Dat is ieder jaar weer een prachtig gezicht. Een mooi begin van wat ons deze zomer allemaal te wachten staat. Prima voorbeelden van wat onze actieve en kleurrijke gemeente te bieden heeft.

April is ook binnen de gemeentelijke organisatie een belangrijke maand. Er wordt hard gewerkt aan de jaarrekening van 2018 en aan de kadernota waarin de plannen voor 2020 worden verwoord. Die stukken moeten in juni en juli in de gemeenteraad worden behandeld, dus moeten ze nu ongeveer in concept klaar zijn. Het is deze keer een nog ingewikkelder operatie dan in andere jaren. We hebben immers te maken met een bezuinigingsoperatie. Die maakt de ruimte voor nieuwe dingen kleiner, tenzij we extra gaan bezuinigen om nieuwe initiatieven mogelijk te maken. Gemeenten wachten af of het Rijk nog iets gaan doen aan de tekorten op Jeugdzorg. Dat leidt mogelijk tot een positief effect op onze cijfers.

En natuurlijk heeft de politieke situatie in eigen huis ook invloed. Er wordt onderhandeld over een nieuwe coalitie. Wellicht komen daar nieuwe beleidsaccenten uit voort die misschien verwerkt moeten worden in de komende begroting. Ook de lokale politiek zit dus in een enerverende fase. Het is dan wel geen evenement, maar actief en kleurrijk is het zeker.

Afbeelding: schilderij Marten Sijbesma.