Een klein buitje, het mag best harder regenen (26-04-2019)

Afbeelding Fred Veenstra

Nee, deze blog gaat niet over de regenbuien die de afgelopen dagen zijn gevallen. Die zijn goed, heel goed zelfs voor de landbouwsector en voor onze tuinen. Ook die buien zouden er overigens best wat meer mogen vallen. Deze blog gaat over die andere regen die vandaag in ons land viel, de lintjesregen. Overal in het land zijn vandaag, de dag voor Koningsdag, mensen verrast met een Koninklijke Onderscheiding. In tegenstelling tot vorig jaar was het in De Fryske Marren maar een heel bescheiden buitje. Drie mensen kregen een onderscheiding en zijn vanaf vandaag Lid in de Orde van Oranje Nassau.

In Joure viel Piet Schutten deze eer te beurt. Al 35 jaar zet hij zich op meerdere terreinen in voor de samenleving. Binnen de Protestantse Gemeente Joure is hij actief, vroeger in het jeugdwerk en nu in de bejaardensoos. Hij coördineert het onderhoud van de tuin rond de kerk en was vrijwilliger bij allerlei activiteiten. Daarnaast is hij een echt natuurmens. Ook al meer dan 30 jaar is de heer Schutten betrokken bij de Vogelwacht in Joure, bij Staatsbosbeheer en bij de Werkgroep Kerkuilen Friesland. Hij heeft veel betekend voor de natuur en vooral voor de vogelstand in onze omgeving.

In Balk gingen onderscheidingen naar de heer en mevrouw Heegsma. Samen betekenen zij al meer dan twintig jaar heel veel voor de Balkster mienskip. De restauratie van de kerk, it Breahûs, Muziek aan de Luts, begeleiding van bewoners van het azc, de audiotour voor toeristen, de cantorij van de kerk en de Wereldwinkel. Het echtpaar Heegsma heeft op veel terreinen bestuurlijke, organisatorische en muzikale kwaliteiten ingezet voor de samenleving.

Alle drie hebben ze de onderscheiding meer dan verdiend. Ze zijn een voorbeeld voor anderen. En die anderen zijn er, ook in onze gemeente. Daarom is een lintjesregen met drie onderscheidingen eigenlijk maar een bescheiden buitje. Het mag volgend jaar best weer harder regenen.

Maar dat kan alleen als er verenigingen of anderen zijn die iemand voordragen voor een onderscheiding. Een “lintje” is de hoogste onderscheiding die onze samenleving kent voor vrijwilligerswerk. Uiteindelijk tekent de Koning een besluit, maar het initiatief om iemand voor te dragen moet vanuit die samenleving zelf komen. Daarom een oproep. Kent u iemand die al heel lang als vrijwilliger actief is of als mantelzorger altijd klaar staat voor een ander? Zijn er in uw omgeving mensen die al tientallen jaren bestuurlijk werk in verenigingen doen? Neem contact op met de gemeente en draag ze voor. Wie weet krijgen we dan op 24 april 2020 weer eens een hoosbui.