Een bijzondere vraag uit Sint Nyk (22-01-2016)

Dit item is verlopen op 22-01-2017.
Foto burgemeester met kinderen De Beuk

Vrijdagmorgen was ik op bezoek bij de openbare basisschool in Sint Nicolaasga. U weet het misschien nog: in het kader van mijn benoeming in De Fryske Marren mochten de kinderen van de basisscholen een tekening maken of een brief schrijven. Mooie, lieve en soms zelfs kritische brieven heb ik gekregen. En prachtige tekeningen.

Djayden Buis uit groep 2 van OBS De Beuk had ook zo’n mooie tekening gemaakt. Hij wilde graag dat ik een verhaal zou voorlezen op school. En dat heb ik vandaag gedaan. En met het voorlezen, een taart voor de hele groep en een leuk gesprek werd het een mooi gebeuren. De kinderen hadden vragen voorbereid. En dat was ook zo in de hogere groepen waar ik nog  even ben geweest.

Natuurlijk werden er vragen gesteld die altijd aan de orde komen als je op een school bent; hoe wordt iemand burgemeester, wat doet een burgemeester, of ik kinderen en huisdieren heb en zo nog een paar vragen. In de hoogste groep kwamen echter een paar bijzondere vragen aan de orde. Eerst spraken  we over de manier waarop je op school, en elders, op een goede manier met elkaar om gaat. En vervolgens vroeg een jongen of ik ook beveiligd wordt. Een bijzondere, en intrigerende, vraag. De Fryske Marren is geen gemeente waarin de bestuurders persoonsbeveiliging nodig hebben. Gelukkig niet. De gedachte aan beveiliging is zelfs nog nooit bij mij opgekomen. En ik hoop ook niet dat het er ooit van moet komen. Maar blijkbaar leven we in een wereld waarin kinderen vragen of hun burgemeester beveiligers nodig heeft. Ook kinderen merken dat de wereld er niet veiliger op wordt en dat geweld en aanslagen steeds dichter bij komen. Ouderen merken dat overigens net zo goed, want bij een bezoek aan een 60-jarig bruidspaar was het ook al onderwerp van gesprek deze week. En hoewel ik me volstrekt veilig voel hoeven we ons land niet uit om in een gemeente te komen waarin een collega wel wordt beveiligd.

Gisteren werd Ahmed Aboutaleb voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot de beste lokale bestuurder van ons land. Hij wordt als verbindend, daadkrachtig en deskundig gekenschetst en verdient dus de titel. De inwoners van Rotterdam zien hun burgemeester als een inspirerende leider die zijn inwoners opzoekt en niet wegloopt voor moeilijke kwesties. Ik kan het wel eens zijn met die inwoners. Toen ik vorig jaar eens in de gelegenheid was een aantal uren wat nader kennis te maken met Aboutaleb was ik ook snel onder de indruk van zijn manier van werken. Maar Aboutaleb kan niet over straat zonder beveiligers. Dat is het gevolg van zijn stellige uitspraken en besliste  aanpak. Dat neemt hij voor lief. Het is eigenlijk onverteerbaar dat iemand waarvan iedereen vindt dat hij zijn werk uitstekend doet niet alleen over straat kan. Voor lokale en nationale bestuurders ligt daar een opdracht; zorgen voor een veilig land.

Op OBS De Beuk was het veilig en vooral ontzettend leuk. Een mooie en leerzame ochtend. En dat allemaal  dankzij de tekening van Djayden.