Een bijzondere dag (28-09-2018)

Dit item is verlopen op 28-09-2019.
Afbeelding klokluiden

Soms heb je van die dagen. Dagen die er volledig anders uitzien dan wat normaal gebruikelijk is Afgelopen donderdag was zo’n dag. Het was de vierde donderdag van september. Dat is traditioneel de dag van de Jouster Merke. Die werd dit jaar voor de 552e keer gehouden. Het is traditie dat de burgemeester om zeven uur ’s morgens de klok van de Jouster Toer luidt als startsein van deze feestelijke dag. En na de burgemeester mogen ook de andere aanwezigen de klok luiden.

Ik heb de indruk dat er, ondanks het vroege uur, steeds meer belangstelling is om er bij te zijn en, al of niet in gezinsverband, mee te doen aan de traditie. Een mooie manier om samen deel uit te maken van de Jouster mienskip.

Na het klokluiden gaat de paardenmarkt van start, bouwen de marktkooplui hun kramen op en worden in het park de laatste voorbereidingen voor de Agrarische Schouw getroffen En een paar uur later is er nauwelijks nog een doorkomen aan, zo druk is het dan en zijn jaarmarkt en schouw plekken waar je elkaar ontmoet. Eigenlijk is het één grote reünie. En ook dat is mienskip. Ik mocht er nu voor het derde jaar bij zijn en verbaas me telkens weer over de enorme aantrekkingskracht van deze bijzondere dag.

Maar ’s middags en ’s avonds werd ik elders verwacht. Want op deze dag vertrokken twee collega’s en kwam er een nieuwe bij. In Emmeloord nam Aucke van der Werff afscheid als burgemeester van de Noordoostpolder. Mooi om daar bij te mogen zijn. We zijn tenslotte buurgemeenten en hebben veel gemeen, ook al liggen beide gemeenten in verschillende provincies. Aucke werd door verschillende mensen toegesproken en mocht natuurlijk ook zelf een laatste toespraak houden. Een ervaren collega vertrekt. En in alle toespraken kwam die ervaring naar voren. Het was mooi om te horen dat zijn ervaring, zijn kennis, zijn humor en zijn omgang met mensen erg werd gewaardeerd. En als je daar dan naar zit te luisteren dan leer je er ook weer van. Er kwamen mooie voorbeelden voorbij over het voorzitten van de gemeenteraad, over het verbeteren van de ambtelijke processen en over het focussen op een aantal doelen en dus niet op alles. Waar zo’n afscheidsreceptie dus al niet goed voor is.

En eigenlijk geldt dat ook voor de volgende bijeenkomst. Want donderdag begon ook de nieuwe collega in Súdwest Fryslân, Jannewietske de Vries,  met haar werk. En tijdens de installatiebijeenkomst werd er afscheid genomen van haar voorgangster, waarnemend burgemeester Magda Berndsen. Met Magda heb ik dit jaar redelijk intensief mogen samenwerken. Ze was eerder burgemeester, ze is politiechef geweest en lid van de Tweede Kamer. Uitermate ervaren en deskundig op het terrein van openbare orde en veiligheid. En dus heb ik vooral op dat gebied veel van haar kunnen leren. Tijdens de installatie van de nieuwe burgemeester heeft de Commissaris van de Koning helder geschetst wat er van een burgemeester mag worden verwacht en hoe gemeenteraad en burgemeester zich tot elkaar verhouden. Elkaar scherp houden en versnellen waar mogelijk en afremmen waar nodig. De onafhankelijke én onpartijdige rol van de burgemeester is nog eens scherp neergezet. Voor mij, maar misschien wel voor iedere aanwezige collega, is het goed dat we ons iedere dag bewust zijn van deze positie.

Ik kijk overigens uit naar de samenwerking met mijn nieuwe “buurvrouw” in Súdwest Fryslân en verwacht dat we samen een bijdrage kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van onze regio. Daar kunnen we volgende week mee beginnen. Dan zijn er weer gewone werkdagen.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.