Dienstverlening (30-09-2016)

Dit item is verlopen op 30-09-2017.
Burgemeester inschrijven

Wanneer je gaat verhuizen naar een andere gemeente dan moet je dat binnen vijf dagen na de verhuizing melden bij je nieuwe gemeente. Daarom stond ik deze week ook bij de balie van het gemeentehuis om onze verhuizing van Franeker naar Goingarijp door te geven. Dat had ook digitaal of per post gekund, maar omdat ik (bijna) dagelijks in het gemeentehuis ben leek een wandeling naar de balie de gemakkelijkste methode. En dus mocht ik zelf ook eens ervaren hoe het met de dienstverlening van de gemeente is gesteld.

De conclusie was gauw getrokken; prima! Vlot, vriendelijk en ter zake kundig werden de nodige vragen gesteld en de antwoorden ingevoerd en binnen vijf minuten kon ik mijn handtekening zetten onder het ingevulde formulier. En voorzien van het welkomstpakket, een goed gevulde tas met een aantal toegangsbewijzen en de nodige folders en brochures, mocht ik weer vertrekken. Zo gaat dat dus. Binnenkort kan ik opnieuw de proef op de som nemen wanneer mijn rijbewijs moet worden verlengd. Ook dat zal ongetwijfeld gaan lukken.

Onze gemeente biedt verschillende mogelijkheden om  aangifte van allerlei zaken te doen of om een rijbewijs of identiteitsdocument te krijgen. Je kunt je aan de balie melden. Dat kan in Joure, maar ook in Balk of Lemmer. Er is in die drie plaatsen ook eens per week een avondopenstelling. En daarnaast is het op minimaal één namiddag per week mogelijk om op afspraak te komen. Die afspraak kan ook via de website worden gemaakt. En zaken als een verhuizing kun je ook eenvoudig digitaal doorgeven met gebruikmaking van je DigiD. Dat zullen de komende jaren steeds meer mensen gaan doen.

Als gemeente spelen we daar dus op in. De gemeenteraad heeft in juli besloten om de komende drie jaren geld beschikbaar te stellen om de digitale dienstverlening te verbeteren. We moeten de groei van het aantal digitale aanvragen kunnen verwerken, er moeten meer producten digitaal beschikbaar komen en het moet snel en veilig verlopen. Dat vraagt behoorlijke investeringen. Maar de tevredenheid van onze burgers, onze “klanten”, is ons ook wat waard.

Ons beleid past ook prima in landelijke ontwikkelingen. Op Prinsjesdag heeft het kabinet bekend gemaakt dat het de mogelijkheden voor burgers om digitaal vergunningen aan te vragen en allerlei berichten digitaal te versturen, wil vergroten. Het Rijk zet in op toegankelijkheid, veiligheid, betrouwbaarheid en privacybescherming. In 2017 zal er nieuwe wetgeving komen. Het is daarom goed dat we er in eigen huis al mee aan de slag gaan. Ook op digitaal terrein wil De Fryske Marren een moderne gemeente zijn. Onze inwoners moeten goed geholpen worden. Aan de balie vriendelijk en efficiënt, langs de digitale weg gemakkelijk en veilig.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.