De laatste van 2017 (22-12-2017)

Dit item is verlopen op 22-12-2018.
Dickens Lemmer foto

Het is vandaag 22 december. Eén van de donkere dagen voor Kerst. En het is deze week buiten ook echt donker en triest. Ik hoop dat we de komende dagen letterlijk en figuurlijk van het licht mogen genieten. Net als andere jaren bereiden we ons dit jaar weer op allerlei manieren voor op de kerstdagen. Kerstborrels, kerstconcerten, kerstmarkten, kerstvieringen.

Ook in onze gemeente was het soms lastig om een keuze te maken uit alle activiteiten die er georganiseerd worden. Maar het is mooi dat ze worden georganiseerd. Bij al die activiteiten is er immers sprake van ontmoeting. Oude bekenden en onbekenden komen elkaar tegen, raken in gesprek en genieten samen van een kerstmarkt of een mooi concert. Of, zoals afgelopen weekend, van het tweede Dickens Festijn in Lemmer. Ook dit jaar kwamen er tienduizenden mensen op dit prachtige gebeuren af. Het is een mooie aanvulling op de vele evenementen die we al kennen in De Fryske Marren.

De dagen rond Kerst en Oud en Nieuw zijn voor heel veel mensen een periode van rust. Voor veel anderen ook niet. Zoals ieder jaar bereiden medewerkers van gemeente, politie, brandweer en andere hulpdiensten zich nu  voor op de Oudejaarsavond en-nacht. Er is weer een draaiboek gemaakt om te zorgen dat de taken goed zijn verdeeld en de openbare orde kan worden gehandhaafd. Gelukkig zijn er in De Fryske Marren in veel dorpen feesten en andere activiteiten waar het samen vieren van de jaarwisseling centraal staat. Als gemeentebestuur stimuleren we dat, want zo’n feest bevordert de saamhorigheid en voorkomt veel ellende. Op 3 januari zullen we dan ook opnieuw de prijs voor de leukste oud en nieuw-activiteit uitreiken. Ik vertrouw er op dat het net als vorig jaar over het algemeen goed gaat op 31 december en de daarop volgende nacht.  Dat iedereen voorzichtig is met vuurwerk en drank en dat hulpdiensten die moeten uitrukken niet worden gehinderd in hun werk. En dat ik dus in mijn nieuwjaarstoespraak kan vaststellen dat het opnieuw een rustige jaarwisseling is geweest.

Die nieuwjaartoespraak houd ik overigens tijdens de nieuwjaarsreceptie op 3 januari. Vanaf  19.30 bent u welkom in het gemeentehuis in Joure. In die toespraak kijk ik niet alleen terug op de jaarwisseling en het afgelopen jaar. Ik zal ook vooruitkijken naar wat er komt in 2018. Dat wordt het jaar waarin er in maart gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden. Maar 2018 wordt natuurlijk vooral het speciale jaar waarin Leeuwarden en heel Fryslân Culturele Hoofdstad zijn. Dat grootse evenement begint al in januari.  En onze gemeente zal ook bol staan van culturele activiteiten. Bekende, maar ook nieuwe die speciaal voor LF2018 zijn bedacht. U krijgt er op 3 januari een klein voorproefje van.

Ik wens iedereen goede feestdagen en alvast een gezond 2018. Ik hoop velen van u te mogen ontmoeten op 3 januari.

(foto Geke Wilems)