De eerste van 2017 en een nieuwe hofleverancier (06-01-2017)

Dit item is verlopen op 06-01-2018.
Foto hofleverancier Balk

Graag wil ik deze eerste blog van 2017 beginnen met een nieuwjaarswens voor alle lezers: een goed en gezond 2017 gewenst! In de eerste dagen van het nieuwe jaar is het gebruikelijk om tijdens nieuwjaarsbijeenkomsten terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar wat komen gaat. Dat ga ik ook doen in mijn nieuwjaarstoespraak die ik op 10 januari ga houden tijdens de nieuwjaarsreceptie van De Fryske Marren. Iedereen is vanaf 16.00 uur welkom in het gemeentehuis in Joure.

Ik hoop dan heel veel mensen ook persoonlijk de hand te mogen schudden. De afgelopen dagen gebeurde dat ook al bij verschillende bijeenkomsten. Voor het personeel van de gemeente,  de bewoners van Hof en Hiem in Joure, de buren in Súdwest Fryslân en de ondernemersvereniging Skarsterlân. Overal merk je dat iedereen iets moois van het nieuw jaar wil maken. Ondernemers merken dat het economisch beter gaat. In de zorg gaan eerder geplande bezuinigingen niet door. En de politiek maakt zich op voor een aantal verkiezingen. Maar daarover meer op 10 januari.

Deze week was er een bijzondere bijeenkomst in Balk. De Commissaris van de Koning kwam er naar toe om het predicaat “hofleverancier” uit te reiken aan de familie De Vries van het Geschenkenhuis. En dat is, zeker in onze gemeente, een unieke gebeurtenis. Het Geschenkenhuis is een winkel die al sinds 1915 bestaat en bekend is in Balk en wijde omgeving. Een familiebedrijf met inmiddels de vierde generatie aan het roer. En nu is men Hofleverancier geworden. De Koning zelf heeft het besluit genomen om deze titel toe te kennen. Daar ging een lange procedure aan vooraf. Want een bedrijf moet niet alleen meer dan 100 jaar bestaan om zich Hofleverancier te mogen noemen, men moet ook voldoen aan eisen op het terrein van kwaliteit, soliditeit en continuïteit. En dat is de familie De Vries gelukt. Ze mogen terecht trots zijn op de titel en het wapenschild dat een mooie plek in de winkel gaat krijgen. En als gemeente mogen we ook trots zijn op deze ondernemers. Het is nog maar het tweede bedrijf in de Fryske Marren dat zich hofleverancier mag noemen.

Alleen Spanninga Metaal BV uit Joure ging hen voor. Van bedrijven met deze titel weten we zeker dat het goede bedrijven zijn. Maar zouden er van de ruim 5000 bedrijven die onze gemeente telt niet nog een aantal aan de criteria voldoen? Ik weet eigenlijk wel zeker dat dat zo is. Daarom lijkt het mij een goed idee om meer bedrijven op het spoor te zetten om het predicaat Hofleverancier aan te vragen. Als gemeente vinden we dat een sterk MKB iets is waar we ons mee kunnen profileren. Daarom zou het mooi zijn wanneer er in onze gemeente een netwerk van hofleveranciers zou ontstaan. Dat is goed voor de uitstraling van de gemeente én van de bedrijven.