Blijdschap en verdriet (17-01-2020)

Dit item is verlopen op 17-01-2021.
Burgemeester Fred Veenstra

Soms liggen in je werk vreugde en verdriet heel dicht bij elkaar. In de tien jaar dat ik burgemeester ben heb ik nog nooit in één week 24 Koninklijke onderscheidingen mogen uitreiken. Maar ook nog nooit maakte ik mee dat er binnen de gemeentelijke organisatie twee sterfgevallen in één week waren.

Afgelopen zaterdag mocht ik Frits de Jong uit Tjerkgaast vertellen dat hij is benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Hij kreeg die onderscheiding tijdens de jaarlijkse hengstenkeuring in het WTC in Leeuwarden. Een mooi gebeuren in een volledig uitverkochte hal en rechtstreeks uitgezonden op Omrop Fryslân. De ridderorde was helemaal verdiend. Sinds hij op en paard kan zitten is Frits actief in de paardenwereld, nu al 65 jaar. Rijvereniging De Oorsprong in Sint Nicolaasga heeft veel aan hem te danken. Jarenlang een deskundige voorzitter en nog steeds geeft hij les in de manege. Maar hij is ook van grote betekenis geweest voor andere verenigingen in Sint Nicolaasga en Tjerkgaast. En vooral voor de herwaardering van het Friese paard. Met de optredens van de Friese quadrille heeft hij de harten van heel veel mensen geraakt. Ik hoop dat Frits nog lang van dit moment zal nagenieten.

Wanneer je een onderscheiding uitreikt aan vrijwilligers van de brandweer dan is dat nooit een verrassing. Want tot 1 januari 2020 kregen zij na 20 dienstjaren, vaak bij hun afscheid van de brandweer een Koninklijke onderscheiding. Omdat dit automatisme is vervallen hebben we besloten om een “de onderscheidingen voor de mensen die op 1 januari al 20 jaar in dienst waren nog éénmaal uit te reiken. En dat doen we deze week op twee avonden. In Lemmer en in Joure. Met in totaal 23 brandweermannen- en vrouwen is ook dat een bijzonder gebeuren. Maar het is goed om het te doen. Wanneer iemand meer dan 20 jaar dag en nacht klaarstaat om branden te blussen en hulp te verlenen bij ongevallen en dergelijke, dan is dat iets om als samenleving dankbaar voor te zijn. En er komt veel meer kijken bij het brandweervak. Opleiding en training worden steeds belangrijker en kosten veel tijd. En het is een bijzondere vorm van vrijwilligerswerk. Het is bedoeld om mensen te redden en het is ook nooit zonder risico voor jezelf. Ik zeg het vaker; we moeten groot respect hebben voor onze brandweervrijwilligers. Een onderscheiding is een uiting daarvan namens de hele samenleving.

En dan het verdriet. Eén van onze medewerkers, Jannet Wiersma, overleed heel plotseling. Zij was jarenlang een zeer gewaardeerde collega. Het overlijden deed haar naaste collega’s heel veel en binnen de hele gemeentelijke organisatie merkte je de emotie. We hebben daar op een aantal momenten bij stil gestaan en een grote groep heeft de uitvaart bezocht.

En afgelopen zondag overleed ons gemeenteraadslid Olaf Storms. Hij was sinds enkele maanden ernstig ziek, maar ging, ondanks lichamelijke beperkingen, door met zijn politieke werk. Zijn wilskracht wekte bewondering. En ook zijn overlijden doet ons veel. Olaf was een kundig en gewaardeerd politicus en een bijzonder mens. We nemen morgen afscheid van hem  en zullen hem volgende week bij het begin van de gemeenteraadsvergadering herdenken.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.