Aha-erlebnisse (24-05-2019)

Dit item is verlopen op 24-05-2020.
Burgemeester Fred Veenstra met locatiemanager azc Balk Gerrit de Lang

Een Duits woord als kop boven deze blog. Volgende week vieren we de 50-jarige vriendschapsrelatie met Drolshagen en komt er een grote groep Duitse gasten naar onze gemeente. Dat betekent dat ik moet oefenen op mijn Duits. Maar deze week had ik ook echt een paar aha-erlebnisse. Gebeurtenissen waarbij ik dacht dat ik zeker wist dat ik het al eens eerder had meegemaakt. Ik mocht de eerste bewoners van het azc in Balk welkom heten. In september 2016 gebeurde dat ook al. Een bijzondere gang van zaken, ik schreef er eerder over. Maar omdat het blijkbaar niet mogelijk is om snel over de asielaanvragen van een grote groep mensen te beslissen, hebben we opnieuw extra opvangruimte nodig. En daarom ben ik blij dat de gemeenteraad hier unaniem mee instemde. Het personeel van het  azc in Balk staat ook opnieuw klaar om de bewoners goed op te vangen. Ik hoop dat deze nieuwe periode van openstelling van het  azc ook weer een goede periode zal zijn, waarbij er een samenwerking met allerlei organisaties en mensen in Balk kan ontstaan.

En deze week zaten we ook opnieuw weer met een college van BenW in volledige samenstelling aan tafel. Het was de derde keer binnen een jaar dat er een nieuw team is gekomen. Na een aantal maanden in een kleine groep echt heel hard te hebben gewerkt om alles draaiende te houden, zijn we nu weer compleet. Met twee nieuwe wethouders is het natuurlijk weer even wennen aan elkaar, maar dat gaat ook nu vast weer lukken. Volgende week trekken we er een dag voor uit om elkaar beter te leren kennen, maar ook om afspraken te maken over werkwijze, taakverdeling en dat soort zaken. En nu maar gelijk voor de resterende drie jaar van deze raadsperiode.

Verkiezingen zijn ook een aha-erlebnis. Na de verkiezingen in maart gingen de stembussen opnieuw open, nu voor de Europese verkiezingen. Het liep allemaal prima. De opkomst was helaas niet zo hoog als bij de verkiezingen voor de provinciale staten en het waterschap. Daardoor waren de stemmen eerder geteld dan in maart. Vrijdagmorgen rond één uur was in het gemeentehuis de zaak afgerond, waren alle uitslagen verwerkt en kon het proces-verbaal worden getekend. En de uitslag komt in de nacht van zondag op maandag, nadat ook elders in Europa het laatste stembureau de deur heeft gesloten.

Volgende week zijn er weer activiteiten waaraan ik niet voor het eerst meewerk, aan één zelfs al voor de tiende keer. Maar er staan ook nieuwe zaken op de agenda. Het burgemeesterswerk blijft mooi en afwisselend.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.