Afwisseling (11-09-2020)

Stad Sloten

‘Samen met inwoners vorm geven aan de gemeente, daar doe ik het voor’, schreef ik twee weken geleden. Op die manier kunnen werken is één van de mooiste onderdelen van het werk van gemeentebestuurders. Een ander mooi onderdeel is de afwisseling in het werk. En in onze gemeente is er altijd afwisseling. Eind vorige week mocht ik een groep collega’s uit het land ontvangen en ook een aantal bijzondere plekken in De Fryske Marren laten zien. De groep was onder de indruk van de afwisseling die ik kon laten zien. Afwisseling in landschap, in verschillende dorpen én een stad, afwisseling in activiteiten en nog veel meer.

Uit de reacties werd mij opnieuw duidelijk dat we in onze gemeente veel te bieden hebben. Terherne roept met het Kameleondorp bij bijna iedereen  jeugdherinneringen op, Sloten is met zijn vele monumenten een prachtig stadje, de natuur in Gaasterland biedt een staalkaart van alle landschapssoorten die we in ons land hebben en het Woudagemaal roept bij ieder bezoek weer bewondering op voor wat daar 100 jaar geleden is gerealiseerd.

Onze gemeente heeft echt veel te bieden. Niet alleen voor de groep burgemeesters die een dagje op bezoek kwam, maar ook voor al die toeristen die we deze zomer over de vloer hebben gehad en die voor een forse economische impuls hebben gezorgd. Maar natuurlijk ook voor ons als inwoners. Wat wonen we in een prachtige omgeving. Ook nu ik hier bijna vijf jaar woon ontdek ik nog vaak nieuwe mooie plekjes. Het is een kleurrijk gebied. Met kleurrijke inwoners. Ook daarvan mocht ik er weer enkele ontmoeten. Mensen die zich heel actief inzetten om er samen met anderen voor te zorgen dat we in een noflike mienskip kunnen leven.

Vorige week mocht ik Andries Kroes uit Joure vertellen dat hij een Koninklijke onderscheiding krijgt voor onder andere zijn jarenlange inzet voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken in de wereld van de sociale wetgeving. Het is bewonderenswaardig dat iemand die al een aantal jaren geleden zijn tachtigste verjaardag vierde nog zo actief is in het helpen van de medemens.

Een paar dagen later kreeg Hans van der Berg in Rûgehuzen dezelfde zeer verdiende onderscheiding. Hij is al tientallen jaren de stille kracht op de achtergrond die zorgt dat heel veel zaken in het dorp door kunnen gaan. Van onderhoudswerk tot mantelzorg, van het schrijven voor de dorpskrant tot het intensief ondersteunen van de zorgboerderij. En nog veel meer.

Kleurrijke mensen die taken hebben opgepakt omdat ze vonden dat dit moest. Vrijwillig en met grote inzet stonden en staan ze altijd klaar voor een ander. Zij dragen onze samenleving. En gelukkig zijn er veel meer mensen die in hun eigen dorp en omgeving ook dergelijke taken oppakken.

De komende tijd mag ik daarom ook weer regelmatig op pad om onderscheidingen uit te reiken. Ik voer dan weliswaar een Koninklijk besluit uit, maar het gaat in essentie om het uitdrukken van de grote waardering die we met zijn allen hebben voor degene die deze onderscheiding krijgt.

Afwisselend landschap en heel veel verschillende mensen. Mooi om in te mogen werken en mee te mogen optrekken.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.